Nemačka vojna mašinerija profitira na ratu u Ukrajini

made-in-germany-rs-tenk

Rat u Ukrajini i imaginarna pretnja od agresije Rusije podstakla je interesovanje Evrope za nemačku vojnu industriju. Dok druge industrijske grane u Nemačkoj beleže gubitke, vojni koncerni, zahvaljujući novoj spirali hladnog rata, u punom su rastu, tvrdi nemački list „Dojče viršafts nahrihten“.

Nemačka industrija oružja do skora se suočavala sa poteškoćama, jer su evropske zemlje smanjivale rashode na odbranu, piše nemački list. Međutim, nakon što se na istoku Ukrajine rasplamsao konflikt između domaćih i proruskih snaga, poslovi nemačkog vojno-industrijskog kompleksa naglo su krenuli da se popravljaju, prenosi „sputniknews“.

Zemlje članice Evropske unije (EU) su se zbog pretnji da će se Rusija umešati u konflikt, ponovo zainteresovale za nemačku proizvodnju vojne tehnike. Samo u prvom polugodištu 2015. velika vojna kompanija „Reinmetal“ primila je narudžbe u vrednosti od milijardu eura. Ugovori za isporuke naoružanja u susedne zemlje, ovoj nemačkoj korporaciji će u tekućoj godini doneti ukupno 2,4 milijarde eura.

List „Dojče viršafts nahrihten“ skreće pažnju da kriza u Ukrajini i antiruske sankcije krajnje negativno utiču na većinu drugih grana nemačke ekonomije, ali da „zahvaljujući novom talasu hladnog rata, nemačke kompanije u oblasti vojne industrije samo cvetaju“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор