Prvi Mercedes na vodonik stiže 2017.

made-in-germany-rs-mercedes-logo

Nemački proizvođač vozila “Mercedes” najavljuje da će u 2017. godini izbaciti na tržište svoj prvi serijski model automobila sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Šef Odeljenja za istraživanje i razvoj u ovoj kompaniji, Tomas Veber (Thomas Weber), objasnio je u razgovoru za “Autocar” da je u pripremi automobil na vodonik koji će imati autonomiju kretanja do 600 km, dok će punjenje rezervoara trajati svega tri minuta.

Iako je raniji prototip Mercedesa sa vodoničnim gorivnim ćelijama bio zasnovan na B klasi, sada se očekuje da će serijska verzija ovakvog automobila biti bazirana na SUV modelu GLC (nekadašnji GLK), prenosi „B92“.

Prvi Mercedes na vodonik trebalo bi da premijerno bude prikazan u septembru sledeće godine na sajmu automobila u Frankfurtu, kada će ga na tržištu dočekati najmanje takva dva japanska vodonična automobila, ali iz različitog segmenta, a to su “Toyota Mirai” i “Honda Clarity Fuel Cell”. Vodonični Mercedes kupcima će biti ponuđen u okviru specijalnog lizing programa, a procene govore da će njegova cena biti oko 70.000 eura.

Da je u ozbiljnim planovima za proizvodnju srerijskog modela na vodonik, nemački proizvođač je nagovestio i kroz futurističke konceptne automobile, “F 015 Luxury in Motion” i “Vision Tokyo Concept”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор