Prvi srpski Euro 6 autobus stiže iz Ikarbusa

Po mercedesovim instrukcijama, zemunska kompanija „Ikarbus“ uspešno je završila konstruisanje prototipa međugradskog autobusa IK-312MB, prvog Euro 6 autobusa od 12 metara proizvedenog u Srbiji.

Karoseriju su na „Mercedes-Benz“ šasiji razvijali Ikarbusovi inženjeri u saradnji i po instrukcijama Mercedesa, koji je na kraju odobrio i verifikovao nadgradnju. Iako se očekivalo da će novi Ikarbus biti gotov još u aprilu, izradu su, kao i kod svakog prototipa, pratile različite nepoznanice i problemi, koji su otklonjeni uz zajednički napor.

Novi srpski međugradski autobus privlači pažnju svojom svedenom formom, oštrim ivicama i neprenaglašenom prednjom i zadnjom maskom. Vrata su potpuno zastakljena što povećava preglednost, ali i vozilo čini pristupačnijim i atraktivnijim za putnike. Autobus ima dva TFT monitora, unutrašnjost je dobro klimatizovana i izolovana od buke motora, prenoi „B92“.

Iz Nemačke su, uz šasiju, stigli i mercedesovi bezbednosni sistemi za upozoravanje u slučaju napuštanja saobraćajne trake (LDWS) i za kočenje u slučaju opasnosti (AEBS).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор