Ikarbusov Mercedes za međugradski prevoz

made-in-germany-rs-ikarbus-mercedes

Nakon upeha sa modelom gradskog i prigradskog autobusa „IK112 LE“, zemunski „Ikarbus“ će u saradnji sa „Mercedesom“ započeti proizvodnju i supermodernog međugradskog autobusa.

– Posle deset godina naša fabrika ponovo razvija međugradski autobus. Za razliku od ranijih modela na Ikarbusovoj šasiji, ovaj model će biti proizveden na Mercedes-Benz samohodnoj šasiji „MB IBC RF“ sa najmodernijim euro 6 motorom, a to će biti i prvi autobus sa takvim motorom proizveden u jednoj srpskoj fabrici – objašnjava generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić.

Po njegovim rečima, prvi autobus sa znakom Mercedesa pokazao se odlično u eksploataciji. Ikarbus je do sada prodao 50 takvih autobusa sa euro 5 motorom, a kako kaže Vićentić, ako se kupci iz regiona i Evrope odluče za njega, domaći proizvođač je spreman da ugrađuje i euro 6 motore.

Jedan od najvećih domaćih autoprevoznika, požarevački „Ariva Litas“ već je potpisao ugovor o kupovini novog međugradskog autobusa „IK312 MB“. Ova kompanija ima 300 svojih autobusa, od kojih je čak 70 posto napravljeno u Ikarbusu ili Mercedesu.

– U poslednjih 25 godina kupili smo pet Ikarbusovih prototipova, a kupili smo i prvi Mercedes iz Zemuna, što znači da smo zadovoljni saradnjom i imamo puno poverenje u Ikarbus – kaže direktor Arive Litas Dejan Bogunović, a prenose „Novosti“.

Novi Ikarbusov autobus pripada čuvenoj klasi Mercedes-Benz intouro vozila i u samom je evropskom vrhu po svojim karakteristikama. Stručnjaci Mercedes-Benza i ovoga puta će domaćem proizvođaču pružiti punu tehničku pomoć u izradi prvog zajedničkog modela, uz strogu kontrolu svih faza izrade. Prvi ovakav međugradski autobus trebalo bi da izađe iz Ikarbusove fabrike za šest meseci.

– Izuzetno smo zadovoljni saradnjom koju smo ostvarili prilikom izrade prvog prototipa IK112 LE – lou entri autobusa. Uvereni smo da će i ovaj autobus veoma brzo, poput prethodnog, naći put do tržišta – kaže Dušan Joksimović iz kompanije „Star import“, koja u Srbiji zastupa Mercedes Benz.

Iako su na pitanje koliko će koštati međugradski autobus direktori Ikarbusa i Arive Litasa rekli da je cena povoljna, ona se nezvanično kreće od 150.000 eura pa naviše, što će značiti da će ovaj autobus i cenovno biti veoma zanimljiv na tržištu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор