Audi nudi metan umesto dizela

U situaciji kada Nemačka i Švajcarska donose zakone o sklanjanju starijih dizelaša sa svojih puteva, „Audi“ promoviše vozila sa pogonom na metan, koji su vrlo ekonomični, a daleko manje zagađuju okolinu.

Audi je na tržište izbacio još dva modela, „A4 Avant G-Tron“ i „A5 Sportback G-Tron“, sa kombinovanim pogonom na benzin i komprimovani prirodni gas (CNG). Oba modela imaju 2.0 litarski TFSI motor sa 170 ks i 270 Nm maksimalnog obrtnog momenta, kao i šestobrzinski manuelni menjač koji 100 km/h dostiže za 8,5 s, uz maksimalnu brzinu od 226 km/h, prenosi „B92“.

Kada su oba rezervoara puna, maksimalna autonomija ovih modela tokom vožnje iznosi 950 km, a 500 km ukoliko se voze samo na metan. Upravljačka jedinica automatski prebacije motor na benzin čim pritisak metana u rezervoaru padne ispod 10 bara. Rezervoari za gas nalaze se u zadnjem i donjem delu vozila, a projektovani su za maksimalno 19 kg metana i pritiske do 200 bara. Ubacivanjem ovih rezervoara smanjena je zapremina prtljažnika, tako da A4 Avant G-Tron raspolaže sa 415 litara, a A5 Sportback G-Tron sa 390 litara.

A4 Avant u Nemačkoj košta od 40.300 eura, dok se cena A5 Sportback G-Tron kreće od 40.800 eura. Za kupce ovih modela u Nemačkoj Audi odobrava bonus od 9.500 eura uz zamenu za stari dizelaš, po principu “staro za novo”, čime se građani stimulišu da nabave ekološki prihvatljiviji automobil.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор