Veliki akcionari tuže Folksvagen

made-in-germany-rs-volkswagen02

Desetine velikih akcionara nemačkog proizvođača automobila Folksvagena (VW) nameravaju tuže tu kompaniju sa zahtevom za odštetu zbog pada vrednosti akcija izazvanog skandalom oko nameštanja testova o emisiji štetnih gasova.

Advokatska firma „Neding+Bart“ najavila je podnošenje tužbe regionalnom sudu u Brunzviku u ime 66 institucionalnih investitora iz SAD i Velike Britanije, sa zahtevom za više stotina miliona eura odštete, prenosi agencija „Rojters“.

– Povrh toga, okupili smo i nekoliko hiljada privatnih investitora, tako da mislimo da smo najveća platforma za tužbu protiv Folksvagena u Nemačkoj – izjavio je Klaus Neding iz advokatske kancelarije „Neding+Bart“.

Od kada je nemački proizvođač automobila u septembru prošle godine priznao da je pomoću softvera ugrađenog u vozilo prilagođavao rezultate u uslovima laboratorijskog testiranja automobila, i na taj način varao američke regulatore o količini izduvnih gasova, akcije kompanije VW izgubile su gotovo trećinu svoje vrednosti na tržištu, odnosno oko 22 milijarde eura (24 milijarde dolara).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор