Srbija odobrava tri leka na bazi kanabisa

made-in-germany-rs-lekovi

U Srbiji će oboleli od multiple skleroze, onkološki pacijenti sa uznapredovalim karcinomom, u nekim slučajevima i oboleli od HIV-a i reumatološkog artritisa, legalno moći da se leče preparatima na bazi kanabisa.

Ovi lekovi će se na tržištu naći čim se završi njihova registracija, a najverovatnije već do sredine ove godine. Stručna komisija za pripremu kanabisa u medicinske svrhe za sada je odlučila da se dozvoli primena tri preparata koji će sadržati takozvani tetrahidrokanabinole (THC). Međutim, među ovim preparatima ne nalazi se i ulje kanabisa, čiju legalizaciju su tražila pojedina udruženja, a koje se u Srbiji prodaje na crnom tržištu po ceni od 300 eura za bočicu.

Po pisanju “Večernjih novosti”, Srbija će legalizovati primenu “dormabinola”, sintetskog tetrahidrokanabinola, za lečenje značajnog gubitka težine kod HIV-AIDS pacijenata, kao i za tretman sporednih efekata hemoterapije kod onkoloških pacijenata, kada drugi lekovi ne pomažu. Biće dozvoljena i upotreba “nabinola”, sintetske supstance slučne THC-u, namenjene lečenju mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji, koji ne reaguju na uobičajene lekove iz grupe antiemetika. Treći lek jeste “sativeks” sprej koji sadrži prirodni THC, a koristi se za simptomatsko ublažavanje motornog poremećaja (spasticiteta) kod obolelih kod kojih ovaj problem nije adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор