Srbija zabranila uvoz najgore mesne smese

made-in-germany-rs-mesne-preradjevine

Prerađivačkoj mesnoj industriji u Srbiji od ove godine je zabranjen uvoz najgore kategorije mehanički okoštenog mesa (MCM), smese kakva se koristi u proizvodnji viršli, kobasica, salama i pljeskavica.

Uvoz jeftine i nekvalitetne sirovine na kojoj je mesna industrija ostvarivala veliki profit, stopiran je od 1. januara na osnovu novog Pravilnika o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa, piše Politika.

Uvoz najgore kategorije pilećeg i svinjskog mesa u Srbiju poslednjih nekoliko godina znatno je bio povećan, a istovremeno se povećao i broj malih proizvođača jeftinih mesnih prerađevina. Tokom 2013. godine pet najvećih srpskih prerađivača uvezlo je jeftinih mesnih prerađevina u vrednosti 13,5 miliona eura. Po ceni od 60 dinara po kilogramu, ove sirovine su u našu zemlju uglavnom stizale iz evropskih zemalja kao što su Austrija, Španija, Danska, Mađarska i Bosna i Hercegovina.

Mehanički odvojeno meso nastaje kada se, na primer, od pileta odvoje najkvlitetniji delovi, odnosno file, batak, karabatak, a ostaci se pod visokim pritiskom skidaju sa kostiju. Na ovaj način dobija se mesna smesa koja se u daljem postupku prerade dodaje mesnim prerađevinama. Ovakvo meso ne sadrži kvalitetne proteine, a često ima i veće koncentracije kalcijuma od dozvoljenih, a sve zbog toga što se ostaci maksimalno propuštaju kroz separatore, pa u smesu ulaze i samlevene čestice kostiju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор