Na bitkoin se nameračili i veliki

made-in-germany-rs-bitcoins

U kontroverznu valutu, bitkoin, počele su da ulažu i velike i priznate finansijske kuće koje su se do sada držale podalje od virtuelnog novca, a kao razlog za promenu kursa navode da se u nelegalnim poslovima na skrivenom internetu dosta plaćalo bitkoinom, iako se plaćalo i drugim valutama, posebno dolarom.

„JP Morgan“, jedna od najvećih svetskih finansijskih kuća, uložiće 7, 5 miliona dolara u „Digital Asset Holdings“, finansijski startap koji će se služiti bitkoinom u raznim oblicima finansijskih operacija. Suština ovakvog poteza je u tome da je u novu kompaniju prešla donedavna JP Morganova poslovna zvezda Blithe Masters, piše Njujork tajms, a prenosi „Jutarnji list“.

U ovaj startap, koji planira da skupi od 35-45 miliona dolara investicija, mada Blithe Masters procenjuje vrednost poduhvata na čak 100 miliona dolara, uzdržavaju se da ulože „Goldman saks“ i „Siti grup“, ali ne zato što sumnjaju u poslovni poduhvat, već što sumnjaju da će JP Morgan imati povlašćeni položaj u poslovanju. Zato je za očekivati da i ove dve kuće imaju svoje slične planove i operacije.

Procene govore da je u finansijske startap kompanije tokom 2015. godine bilo kumulativno uloženo oko 12 milijardi dolara, a u startapove koji se bave tehnologijom na kojoj je utemeljen bitkoin blizu milijardu dolara. Poslednja zvezda tog sveta je „Ethereum“ u koji ulaže „Majkrosoft“, i ukoliko uspe, “blockchain” će predstavljati napredak u odnosu na bitkoin, s obzirom da će transakcijski novac prerasti u štedni i investicioni s višim stepenom sigurnosti.

Zakonodavstvo nijedne velike zemlje nije zabranilo poslovanje bitkoina. Kineske vlasti su svojim finansijskim institucijama uvele ozbiljne restrikcije u poslovanju s tom virtuelnom valutom, ali nisu zabranili njeno posedovanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор