Ljutim paprikama u borbu protiv raka

Naučnici nemačkog Univerziteta Rur tvrde da bi ćelije raka mogle da biti uništene pomoću kapsaicina, jedinjenja koje je jedan od glavnih sastojaka ljutih paprika.

Kapsaicin, koji je u ljutim papričicama odgovoran za vatreni osećaj u ustima tokom jela, može da uništi ćelije raka, a konzumiranje svežih ljutih paprika, salata sa paprikama i ljutih sosova moglo bi da deluje preventivno protiv simptoma karcinoma, piše britanski „Express“.

Nedavna studija nemačkih naučnika otkrila je da kapsaicin može da bude pokretač samouništenja ćelija raka, pa veruju da bi ovo saznanje moglo biti od velike pomoći u razvoju leka protiv ove bolesti u budućnosti.

– Kapsaicin je sposoban da podstakne apoptozu (ćelijsku smrt) i da inhibira dalji razvoj ćelija raka kod mnogo različitih tipova kancera, kao što su osteosarkom (tumor kosti), rak debelog creva ili pankreasa, a da to pritom ne ugrozi ostale ‘normalne’ ćelije – kaže doktorka Lea Veber sa Univerziteta Rur.

Jedno prethodno istraživanje otkrilo je da oni koje redovno jedu ljute paprike imaju 13 posto manje šansi za ranije umranje, a kao uzrok za to naveden je kapsaicin, jer ima anti-mikrobne i protiv-upalne osobine koje se dovode u vezu sa prevencijom pojave bolesti.

Iako jedenje ljutih paprika može da bude neprijatno onima koji nisu navikli na ljuto, s vremenom se razvija tolerancija na ljutinu. Što smo stariji, čulo ukusa prirodno postaje salabije, pa i ljutina postaje lakše podnošljiva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор