Sanacija ekološke katastrofe „Stolice“ nije u nadležnosti nadležnih!

made-in-germany-rs-ekoloska-katastrofa-stolice

Po rečima srpske ministarke poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežane Bogosavljević Bošković, posao sanacije jalovišta rudnika antimona „Stolice“ poveren je ministru bez portfelja zaduženom za vanredne situacije i Ministarstvu rudarstva i energetike, i oni na najbolji mogući način čine sve što je potrebno da taj posao bude okončan u ovoj godini.

– Što se tiče rudnika Stolice, taj posao je dobio ministar za vanredne situacije Velimir Ilić i on već razgovara sa ministrom rudarstva i energetike i verujem da rade sve što je potrebno da taj posao bude okončan u ovoj godini na najbolji mogući način – rekla je Bošković na proslavi Dana zaštite životne sredine, prenosi agencija „Tanjug“.

Ona je objasnila kako ministarstvo na čijem je čelu ima jako puno projekata u svojoj nadležnosti, kao i da je maksimalo spremno da podrži posao sancije tog jalovišta onoliko koliko može, iako taj posao nije poveren Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine na rešavanje.

– Ovog puta taj posao nismo dobili u našu nadležnost, pošto se radi o jalovištu na kome je rudarski otpad i koje je više u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike. Vlada i ministri svesni su velike opasnosti koje vrebaju vezano za to jalovište i prošle godine je bilo pokušaja da se ono privremeno sanira i spreči dalje izlivanje opasnih materija. Međutim jedan od ključnih problema predstavljaju pravna pitanja, u smislu čije je to vlasništvo, i niko nije imao pravni osnov za neka veća ulaganja i investicije. Sada se i taj problem rešava, a za detaljnije informacije možete se obratiti ministru koji je dobio da završi taj posao – poručila je novinarima Boškovićeva.

Nakon prošlogodišnjih katastrofalnih poplava, pokretanja klizišta i izlivanja jalovišta u rudniku antimona „Stolice“ u Kostajniku, koncentracija teških metala, poput antimona, arsena, cinka, hroma i žive, koji su dospeli do reke Drine, još prošle jeseni bila je od 150 do 290 puta veća od gornje granične vrednosti!

Na ekološku katastrofu neviđenih razmera svo ovo vreme niko nije obraćao pažnju, a na sanaciji štete ni posle pet meseci od izlivanja jalovišta još uvek ništa nije bilo urađeno, pisao je tada „Kurir“. Član gradskog veća Loznice Dragoslav Dobrić tada je apelovao da niko iz radne grupe oformljene da sanira i prati situaciju ne želi da priča o ovom problemu.

– Izvesno je da je količina sedimenta u ovom momentu dovoljna da se u narednom periodu zagađenje nađe i u Savi. Sve priče da je protok Drine veliki i da će rastvoriti ili na dnu nataložiti teške metale ne stoje. Najgore je što nadležne institucije ne znaju da li će do takvog razvoja situacije doći, niti kojim tempom i kada – upozoravao je još prošle jeseni Dobrić.

Protiv koncerna „Farmakom“, u čijem sistemu posluje rudnik „Stolice“, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prošle godine prijavu, jer nisu sanirali kontaminirano zemljište. Jasmina Milutinović, generalna direktorka „Farmakoma“ tada je jednostavno rekla da je sanacija jalovišta „Sizifov“ posao, potseća „Made in Germany“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор