Sanacija jalovišta “Stolice“ tek nakon dve godine od izlivanja?

made-in-germany-rs-poplave-u-srbiji

Sanacija jalovišta rudnika “Stolice“, iz kog se od majskih poplava 2014. i pucanja brane, teški metali izlivaju u Kostajnicu, Jadar i Drinu, najverovatnije će početi na proleće, dve pune godine od početka ove ekološke katastrofe o čijim posledicama do sada gotovo niko od odgovornih nije hteo da govori.

Trenutno je još uvek u toku priprema projektne dokumentacije za ovaj posao, a kada ona napokon bude i bila pripremljena, uslediće čišćenje njiva zatrpanih i kontaminiranih muljem, i njegovo vraćanje na deponiju rudnika. Poljoprivrednici ovog kraja negoduju zbog odugovlačenja sanacije i čišćenja njiva, jer već dve godine ne mogu da obrađuju svoju zemlju. Jalovina sa teškim metalima i danas uništavaju i zemlju i vodu, jer postavljene brane nisu uspele da odbrane sela duž Kostajničke reke.

– Kada se okonča priprema dokumentacije, pristupiće se drugoj fazi, a to je vraćanje jalovine koja je zatrpala njive, a onda i građevinski radovi, kako bi se sprečilo dalje curenje jalovine – objašnjava za „B92“ Milenko Mićanović, član saveta MZ Kostajnik.

Meštani se nadaju da će ovaj posao biti završen pre proleća, kako bi mogli da iskoriste bar sledeću setvenu sezonu. Međutim, njive su pune mulja i peska iz jalovišta, i pitanje je da li je potpuna dekontaminacija uopšte moguća, kao i kakvi će biti plodovi koji će sa takvog zemljišta stići na nečiju trpezu.

– Šta ćeš da seješ kad je to prljavština sa flotacije. To nije čista zemlja, to je loša zemlja. Odneli su uzorke na analizu, ali nam ništa nisu javili šta će biti dalje – žali se Zlatija Mijailović.

Hektari oranica kilometrima uz reku zatrpani su jalovinom čija debljina na nekim mestima dostiže i metar visine, a meštanin Dobrivoje Perić kaže da tu nije zasejano ništa, niti je išta naplaćeno za svu tu štetu. Vlasnici parcela su pokušavali da očiste njive, ali kako kažu, to je bio uzaludan posao, jer sami ne mogu, a da plate nemaju od čega. Dragoljub Stefanović kaže da im je nuđeno 20 hiljada dinara po hektaru, ali da sa tim novcem niko ne bi došao sa utovarivačem ni jedan sat da radi.

– Najplodnija zemlja uz reku je ostala ispod sloja jalovine. Uzimali su uzorke tamo sa jednog kraja, mislim na 30 cm dubine , ali na 50 metara od reke nisu našli zemlju. Ko zna šta je ispod i da li ima zemlje – pita se Miladin Stefanović.

Dugoročni plan sanacije jalovišta rudnika „Stolice“ predviđa vraćanje otrovnog mulja na deponiju, odakle se slio sa poplavama. Pre toga bi prvo trebalo naći rešenje da se jalovište obezbedi na pravi način, kako bi se u buduće izbegle slične havarije. Međutim, ovde se, posle skoro dve godine od početka ekološke katastrofe, i na jedno i na drugo još uvek čeka, pa je moguće i da se čeka da sva preostala jalovina otekne niz reke, kako bi što manje moralo da se vraća natrag na deponiju.

Uostalom, ako na ovim prostorima ne bude bilo življa, neće biti ni potrebe da se bilo ko bilo kome pravda za trovanje prirode i građana koji se pijaćom vodom i hranom snabdevaju iz ovog rečnog sliva punog teških metala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор