Na jalovištu završena brana, sledi rekultivacija

made-in-germany-rs-ekoloska-katastrofa-stolice

Na flotaciji bivšeg rudnika „Stolice“ kod Krupnja završeno je uređenje jalovišne brane, pa nakon gotovo tri godine voda boje bronze, puna opasnih otrova, više ne otiče u Kostajničku reku, iz nje do Jadra u lozničkom kraju, pa preko Drine sve do Mačve i Semberije u Republici Srpskoj.

Brana je uređena po najvišim evropskim standardima, a voda koja iz nje izlazi potpuno je prerađena, bez ikakvih opasnih materija. Meštani Kostajnika, a posebno njihovi susedi iz lozničkog kraja, sada više ne moraju da strahuju od direktne opasnosti po svoje zdravlje i živote. Oni su od majskih poplava 2014. godine i izlivanja flotacije, bezuspešno apelovali i upozoravali nadležne na ekološku katastrofu koja je zadesila čitav ovaj deo Srbije.

– Kostajnička reka se uliva u reku Korenitu, a onda u Jadar, pa su otpadne vode pričinjavale problem na širem području – kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, podsećajući na ekološke probleme zbog havarije na brani 2014. godine, prenose „Večernje novosti“.

On je podsetio da je za sanaciju posledica ove havarije Evropska unija (EU) obezbedila 2 miliona eura, a da je sada na redu druga faza ovog projekta, koja se odnosi na rekultivaciju zagađenog terena.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор