Ministarstvo kažnjeno zbog ugovora za „Železaru“

made-in-germany-rs-potpis-ugovor

Srpsko Ministarstvo privrede kažnjeno je po drugi put od strane poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića zbog odbijanja da izvrši njegovo rešenje i omogući javnosti i organizaciji „Transparentnost Srbija“ (TS) uvid u ugovor o upravljanju „Železarom Smederevo“.

Kako je ova organizacija napisala na svom sajtu, Ministarstvo je platilo prvu kaznu od 20.000 dinara novcem iz budžeta, a nova kazna iznosi 180.000 dinara i ona je maksimalna koju Poverenik može da izrekne. Sledeći korak trebalo bi da bude izvršenje rešenja nesporednom prinudom, što je u nadležnosti Vlade Srbije.

U organizaciji „Transparentnost Srbija“ kažu da sa žaljenjem konstatuju da se u Srbiji sve doslednije sprovodi politika netransparentnosti i sakrivanja od javnosti ugovora koje zaključuju državni organi. Oni ističu da su zabrinuti praksom koju je pokušalo da uspostavi upravo Ministarstvo privrede na primeru „Železare“, a koja podrazumeva da se odredba Zakona o zaštiti konkurencije zloupotrebljava uz pogrešno tumačenje kako bi se pravdalo prikrivanje ugovora, prenosi agencija “Tanjug”.

– Nakon što je taj princip primenjen na slučaj ugovora o upravljanju „Železarom“, isto je učinilo i Državno pravobranilaštvo u vezi sa ugovorom o izgradnji „Beograda na vodi“. Zato pozivamo javnost, posebno medije, da nastave da insistiraju na transparentnosti, kao na jednom od ključnih načela za sprečavanje korupcije, i da traže da ugovori koje zaključuju državni organi budu javno dostupni – poručuju iz “Transparentnosti”.

Kako ističu, to se u prvom redu odnosi na ugovor o izgradnji „Beograda na vodi“, koji je potpisan pre tačno četiri meseca, a i dalje nije objavljen, ali se odnosi i na ugovor o upravljanju „Železarom Smederevo“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор