Gde i kako iskoristiti vaučere za letovanje?

made-in-germany-rs-sica

U ukupno 243 ugostiteljska objekta u Srbiji može se za godišnji odmor rezervisati smeštaj uz korišćenje vaučera, a prijave sa kompletnom dokumentacijom mogu se od sutra 6. do 15. jula predati na šalterima svih Pošta Srbije, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Vrednost ovih vaučera je 5.000 dinara i mogu se iskoristiti u periodu od 1. avgusta do 20. novembra ove godine. Njima se može plaćati samo smeštaj, ali ne i ishrana, piće, zdrvastvene i druge usluge, ili boravišna taksa. isključivo se mogu koristiti u ugostiteljskim objektima koji nisu na opštini odnosno u mestu prebivališta korisnika vaučera i to u trajanju od najmanje pet noćenja, prenosi agencija “Tanjug”.

Vaučer mogu koristiti penzioneri, nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa mesečnim primanjima koja ne prelaze 60.000 dinara neto i ratni vojni invalidi sa primanjima ispod 60.000 dinara. Uslov za dodelu vaučera je rezervacija smeštaja kod ugostitelja sa objavljene liste, a ministarstvo će vaučere dodeliti na osnovu potvrde o rezervaciji. Smeštaj treba rezervisati za period od 1. avgusta do 20. novembra ove godine i to za najmanje 5 noćenja.

Prijavu u Pošti treba popuniti štampanim slovima i potpisati je, a uz nju priložiti fotokopiju lične karte i potvrdu ugostitelja o rezervaciji smeštaja na svoje ime. Biće prihvaćena i potvrda o rezervaciji poslata elektronskim putem, imejlom ili kao overen i potpisan skeniran dokument.

Penzioneri uz potvrdu treba da podnesu ček od penzije za maj, a nezaposleni fotokopiju uverenja NSZ o prijavi na evidenciju. Korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica treba da podnese fotokopiju rešenja ili uverenja Centra za socijalni, a kosrisnik prava na dohodak za pomoć i negu drugog lica treba da uz prijavu podnese i fotokopiju rešenja ili uverenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Zaposleni pored prijave podnose i original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj koja ne prelazi iznos od 60.000 dinara. Ratni vojni invalidi podnose uverenje o priznatom svojstvu i mesečnim primanjima koje izdaje nadležan opštinski organ, a zaposleni ratni vojni invalidi i original potvrdu poslodavca o zaposlenju i ostvarenoj zaradi za maj.

Ministarstvo raspolaže ograničenim budžetskim sredstvima za 100.000 korisnika, pa će se prijave rangirati na osnovu datuma i vremena prijema na šalterima pošta. Onima koji steknu pravo, Ministarstvo će vaučere dostaviti preko pošte, lično na adresu preporučenom pošiljkom. Ukoliko ukupna cena pružene usluge smeštaja prelazi iznos vaučera korisnik će razliku doplatiti svojim novcem, a u slučaju da je vrednost vaučera veća od vrednosti pruženih usluga smeštaja, korisnik predaje vaučer ugostitelju bez mogućnosti povraćaja razlike u ceni.

Vlada Srbije je 18. juna usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele sredstava za podsticanje razvoja domaćeg turizma, koja predviđa podelu vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u Srbiji, čime su ugostitelji pozvani da se uključe u promotivnu akciju „Moja Srbija“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор