U Srbiji je 7.885 spornih Folksvagena

made-in-germany-rs-volkswagen02

U Srbiji će zamena softvera u 7.885 automobila nemačkog koncerna Folksvagen (Volkswagen) sa “friziranim” sistemom za merenje emisije izduvnih gasova, početi u januaru sledeće godine.

Do sada je u Srbiji evidentirano 5.610 takvih vozila sa spornim softverom, odnosno 2.113 Audijevih vozila i 162 Seata, a ovaj broj bi mogao biti i veći, jer proizvođač još uvek radi na utvrđivanju svih mogućih kombinacija modela, tipova i varijanti spornih automobila. Jedini način da se greška ustanovi jeste preko broja šasije svakog automobila posebno, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Kompanije Volkswagen, Seat i Audi upućuju vlasnike automobila da to provere preko njihovih sajtova i ističu da su ta vozila tehnički bezbedna i u voznom stanju, iako je utvrđeno da emituju više štetnih izduvnih gasova nego što je to zvanično registrovano testiranjem. Ovlašćeni distributer u Srbiji će pozvati vlasnike takvih vozila na zamenu softvera u automobilima, što se neće naplaćivati, a zamena će početi u januaru sledeće godine, prenosi agencija “Tanjug”.

U pitanju su modeli proizvedeni posle 2008. godine sa dizel motorima prve generacije, zapremine 1.198 kubika sa tri cilindra, 1.598 kubika sa četiri cilindra i 1.968 kubika sa četiri cilindra. U ovu seriju ne spadaju dizel motori druge generacije zapremine 1.198 kubika sa tri cilindra, 1.598 kubika sa četiri cilindra i 1.968 kubika sa četiri cilindra, motori sa šest ili osam cilindara, dizel motori sa sistemom ubrizgavanja, kao ni svi benzinski motori. Sporne softvere nemaju ni aktuelni modeli „golf 7“, kao ni „pasat BB“, „tiguan“, „audi A3“, A4 i A6 i „seat leon“.

Folksvagen je suočen sa najvećom krizom u svojoj istoriji, nakon priznanja da je 11 miliona automobila širom sveta opremio softverom za lažiranje podataka o emisiji štetnih gasova. Istraga je do sada bila fokusirana na dizel motore, ali je nedavno otkriveno da je moguće da su lažirana i testiranja zagađenja koje proizvode i benzinci.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор