Nemački keks ujednačava kvalitet za istočnu Evropu

Za zemlje istočne Evrope čitav niz kompanija pravi prehrambene proizvode slabijeg kvaliteta, što su dokazali instituti za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj. Ovo je ubrzo postalo i politička tema Višegradske grupe, a priča o prevari na kraju je stigla i do zapadnih medija.

Pritisak češke i slovačke vlade na Evropsku uniju (EU) da natera multinacionalne kompanije, a pre svega prehrambenu industriju, da garantuje isti kvalitet namirnica za zemlje istočne Evrope kao i za Zapad počela je da daje efekte, a nemački proizvođač keksa „Balzen“ je objavio da će ubuduće postojati samo jedan „evropski“ keks, odnosno da će i istočni Evropljani jesti keks sa puterom, a ne sa palminim uljem, piše „Dojče Vele“.

Kompanija Balsen naložila je svojoj fabrici u Poljskoj, koja snabdeva tržišta cele istočne Evrope, da umesto jeftinog palminog ulja počne da koristi tradicionalni nemački recept za keks sa maslacem.

„Primamo k znanju da je deo procesa globalizacije i sve jače očekivanje da proizvodi, bez obzira kom tržištu se prodaju, odgovaraju istom standardu. Ispunili smo želje potrošača“, saopštio je nemački proizvođač, a prenose mediji u Češkoj.

U EU tokom poslednjih godinu dana Češka i Slovačka insistiraju na pokretanju pitanja u vezi sa problemom dvostrukih standarda i prakse da nadnacionalne i zapadne kompanije gledaju na tržišta novih članica EU i zemalja kandidata kao na evropsku kantu za smeće. Na poslednjem samitu premijera Višegradske grupe u Budimpešti, slovački premijer Robert Fico dobio je mandat i zadatak da o tim dvostrukim standardima razgovara sa šefom Evropske komisije (EK) Žan Klodom Junkerom.

On je pred samit dao Junkeru i EK rok do jeseni da počnu da rešavaju problem različitog sastava istih namirnica i proizvoda za tržišta stare u odnosu na novu Evropu. Fico je zapretio da će Slovačka preduzeti „odbrambene mere“ i proterati zapadne namirnice iz svojih hotela i restorana, ukoliko proizvođači, kao što su austrijski „Iglo“ ili „Maner“, nastave sa isporukom hrane lošijeg kvaliteta.

Multinacionalne kompanije se u ovoj situaciji brane izgovorom da je za gori kvalitet njihovih proizvoda na postkomunističkim tržištima EU kriv „lokalni ukus potrošaca“, a češke žene je nasmejalo objašnjenje po kome su za drugačiji sastav praška za veš odgovorne drugačije fleke koje prave Česi, zbog čega im nije potreban tako kvalitetan deterdžent kao Nemcima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор