Omogućeno elektronsko podnošenje zahteva za detašman

Srpske građevinske firme koje nameravaju da šalju radnike na gradilišta u Nemačku, svoje zahteve za detašman sada mogu da podnesu Privrednoj komori Srbije (PKS) i elektronskim putem preko portala „eUsluge“.

Od početka ove godine u Srbiji je izdato skoro 500 saglasnosti za upućivanje radnika na nemačka gradilišta. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije, PKS je uvela mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije, a novi elektronski servis značajno će uštedeti vreme i novac privrednicima, s obzirom da su pre uvođenja ove usluge dokumentaciju morali da dostave Komori lično, saopštava PKS, a prenosi „eKapija“.

Kako objašnjava rukovodilac Centra za usluge i posredovanje PKS Nataša Kecman, osim mogućnosti podnošenja zahteva elektronskim putem, o svakoj promeni statusa predmeta (prijem, početak i završetak obrade, eventualno potrebna dodatna dokumentacija) podnosioci se obaveštavaju SMS porukom ili mejlom.

– Da bi se obezbedila sigurnost poslovanja, elektronski zahtev i prateću dokumentaciju mogu da podnesu samo registrovani korisnici portala eUsluge, a registracija i korišćenje portala su besplatni – istakla je Kecman.

PKS ima izuzetnu saradnju sa nemačkom Agencijom za rad, koja redovno dostavlja informacije o potvrđenim pojedinačnim kvotama na osnovu saglasnosti izdate od strane PKS, kao i mesečnu statistiku iskorišćenja ukupne kvote Srbije. Za detašmansku 2016/2017. godinu odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika, od čega je 1.080 radnika u sektoru građevinarstva. Prosečno iskorišćenje kvote Srbije od 1. oktobra 2016. godine je 2.026 zaposlenih ili 73 posto, što je za 7posto više nego u prošloj detašmanskoj godini.

Cilj Privredne komore Srbije jeste da pomogne domaćim kompanijama da ponuđenu kvotu iskoriste u potpunosti i da što više preduzeća iz Srbije uspostavi kontakte i zaključi ugovore koje će realizovati u Nemačkoj. Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih i ima registrovano predstavništvo/poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili je u fazi otvaranja, dodaje se u saopštenju PKS.

Po osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja od 1. oktobra 2016. godine PKS obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj. Prošle godine Komora je uvela komercijalnu uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza, na osnovu Sporazuma o detašmanu sa SR Nemačkom, a za privredne subjekte koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор