Sve više srpskih građevinaca gradi po Nemačkoj

Na nemačkim gradilištima svake godine je sve više srpskih građevinaca, pokazuju podaci o iskorišćenosti godišnje detašmanske kvote koja je u 2015/2016. godini porasla sa 65 na 78 posto, a za prvih pet meseci 2017/2018. na čak 80 procenata.

Po rečima Mihaila Vesovića, savetnika Privredne komore Srbije (PKS), kontinuirani rast korišćenja detašmanske kvote Srbije rezultat je aktivnosti PKS na podsticanju saradnje građevinskih kompanija dve zemlje, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Detašmanska godina traje od 1. oktobra do 30. septembra naredne godine, a odluku o raspoređivanju propisanog maksimalnog broja srpskih radnika u Nemačkoj donosi PKS, na koju su domaće firme upućene kad je reč o pomoći i informisanju u vezi sa korišćenjem mogućnosti slanja naših radnika na privremeni rad u inostranstvo.

U tekućoj detašmanskoj godini Srbiji je odobrena kvota od 2.770 radnika, a firme koje bi da konkurišu moraju biti registrovane za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih. Takođe je potrebno da su registrovane u Srbiji, a da imaju predstavništvo, odnosno poslovnu jedinicu u Nemačkoj, ili potvrdu nadležnog organa da je postupak otvaranja u toku.

Za upućivanje radnika na nemačka gradilišta PKS je u prošloj detašmanskoj godini izdala 912 saglasnosti za ukupno 45.637 meseci radova. PKS je uvela i mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije, a poslodavcima koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika, pomaže u prikupljanju dokumentacije za izdavanje viza.

U okviru Programa Evropske komisije za zapošljavanje i socijalne inovacije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se, pored višegodišnjeg korišćenja detašmanskog zapošljavanja naših radnika u Nemačkoj, uključilo i u projekat Evropske komisije „Detašman radnika: unapređenje administrativne saradnje i pristupa informacijama”, koji će trajati od početka ove, do decembra naredne godine.

U ovaj Projekat je uključeno 8 država, od kojih su Austrija, Nemačka, Slovenija i Italija članice EU, a Srbija, Makedonija, Crna Gora i Albanija kandidati za članstvo. Smisao projekta jeste proaktivno rešavanje pitanja upućivanja radnika u predpristupnoj fazi, pružanjem pomoći zemljama Istočne Evrope, a posebno zemljama koje su kandidati za članstvo u Uniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор