Većina nemačkih firmi pozitivno o poslovanju u Srbiji

Najnovije istraživanje Nemačko-srpske privredne komore (AHK Srbija) pokazuje da većina nemačkih firmi pozitivno ocenjuje poslovnu klimu u našoj zemlji, uz prognozu da bi trgovinska razmena dve zemlje ove godine mogla da premaši 5 milijardi eura.

Analizirajući rezultate ankete, predsednik Nemačko-srpske privredne komore i generalni direktor „Hemofarma” Ronald Zeliger je naglasio da je odlično što čak 92 posto ispitanika pozitivno ocenjuje budućnost Srbije. On je istakao da su nemačke kompanije zadovoljne i tržištem rada u Srbiji i da bi većina njih ponovo investirala u našu zemlju, zbog čega se u narednom periodu mogu očekivati značajna proširenja proizvodnje i kapaciteta, prenosi „N1“.

– Nemački privrednici zadovoljni su poslovnom klimom u Srbiji. Ona je veoma atraktivna sa strane logistike, troškova i obrazovanja radne snage, ali je potrebno i sigurno pravno okruženje. Trenutno, 400 nemačkih preduzeća u Srbiji zapošljava skoro 45.000 radnika, a dosta nemačkih kompanija trenutno traži dobavljače iz Srbije – rekao je Zeliger i dodao da je najveći potencijal za saradnju u autoindustriji, elektroindustriji i oblasti obrade plastike.

Ovogodišnje istraživanje AHK je pokazalo i da 38 posto ispitanika ne vidi poboljšanje poslovne klime u Srbiji. Članice komore, među kojima ima i domaćih kompanija, saglasne su u stavu da je potrebna intenzivnija borba protiv korupcije, ali i jačanje pravne sigurnosti i transparentnosti u javnim nabavkama. Oni su takođe loše ocenili i poreski sistem, Poresku upravu i efikasnost javne uprave, prenosi „Politika“.

Anketa sprovedena među nemačkim kompanijama o uslovima poslovanja u 19 zemalja srednje i istočne Evorpe, predstavlja poslovni orijentir za preduzeća koja imaju nameru da investiraju. Na ovoj listi naša se zemlja našla na 11 mestu po poslovnoj klimi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор