Iskustva nemačkih firmi u dualnom obrazovanju u Srbiji

Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije (PKS), organizuje od 21. do 25. oktobra nedelju dualnog obrazovanja, konferenciju pod nazivom „Dualno obrazovanje – Iskustva nemačkih kompanija u Srbiji“.

Prema rečima Martina Knapa, predsednika AHK Srbija, dualno obrazovanje je doprinelo razvoju nemačke privrede i ono se nakon 2008. godine pokazalo kao najbolje prodavan izvozni proizvod koji su prihvatile čak i Kina i SAD. On je naveo da je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) započela sa uvođenjem dualnog obrazovanja još pre 20 godina, prvenstveno sa ekonomskim zanimanjima, da bi potom bili uvedeni projekti za industrijska zanimanja, a prve takve učenike je prihvatila kompanija Bosch.

– Dualno obrazovanje se u Srbiji uvodi u partnerskoj saradnji Nemačko-srpske privredne komore, GIZ-a, Privredne komore Srbije, Austrijske privredne komore i Austrijske razvojne agencije, uz saradnju i sa Švajcarsko-srpskom trgovinskom komorom. Srbija je vodeća u regionu, kada je reč o ovom pitanju, a investitorima je značajno da znaju da su njihovi radnici prošli kroz ovakav model obrazovanja. Dualno obrazovanje može da se razvija samo uz podršku preduzeća i vlade, a stranci su tu samo da daju predloge – istakao je Knap i napomenuo da se kadrovi ne obrazuju za Nemačku, već da bi ostali u Srbiji.

Kako je istakla pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijelea Grujić, savremeni tehnološki razvoj leži u kompanijama, pa dualno obrazovanje predstavlja pravi put. Ona je navela da je u dualno obrazovanje uključeno 5.100 učenika, kao i da je više od 880 kompanija u procesu akreditacije za ovakav model. Tom prilikom Grujićeva je najavila da će danas biti potpisan ugovor sa nemačkom kompanijom MTU, koja će se takođe uključiti u sistem dualnog obrazovanja.

Direktorka Centra za dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević je podsetila da je Zakon o dualnom obrazovanju usvojen pre dve godine, da je inicijativa krenula od nemačkih kompanija, a da je od septembra ove godine počeo da se primenjuje u praksi.

– Od 2013. godine sarađujemo sa GIZ-om i sada u 48 gradova imamo 35 profila u 72 škole u kojima se realizuje dulano obrazovanje. GIZ je investirao i opremanje škola, a Austrijska privredna komora je radila sa nama u PKS, kako bismo bili prava podrška preduzetnicima. Švajcarci su formirali sistem, odnosno donosioce odluka i pravila – pojasnila je Kovačevićeva, a prenosi eKapija.

Iskustva nemačkih kompanija u dualnom obrazovanju prenela je Ivana Lajović iz kompanije Siemens u Subotici, koja je naglasila da je ovaj vid obrazovanja za njih važan, jer na taj način mogu da budu društveno odgovorni i kreiraju kadrove koji nedostaju tržištu. Ona je ispričala da je još 2014. godine Simens započeo saradnju sa Tehničkom školom Ivan Sarić, jer su im nedostajali bravari-zavarivači. Potom je u školu uveden profil industrijskog mehaničara, a od ove godine i električara. Do sada su, kako je rekla, imali 22 učenika, koji su radili od jednog do tri dana nedljno, šest sati dnevno, a devet njih je dobilo posao u ovoj kompaniji.

Pavle Vekić, mentor za smer bravar-zavarivač u Tehničkoj školi Ivan Sarić je rekao da je trenutno u sistem dualnog obrazovanja uključeno 14 učenika koji uče u većim grupama, uz iskusne zaposlene, potom u paru, a na kraju samostalno, pod nadzorom. On je istakao da imaju svoju školu zavarivanja u kojoj koriste najsavremeniju opremu i tehnologiju.

Na skupu se moglo čuti i da subotička kompanija ContiTech Fluid Serbia učestvuje u dualnom obrazovanju od 2014. godine, da su od 2015. započeli sa obučavanjem četvorice učenika na smeru bravar-zavarivač, da od 2016. imaju i obrazovni profil industrijski mehaničar, a od ove godine i smer električar.

Kompanija Bosch u Pećincima je takođe 2014. godine ušla u pilot projekat sa 10 industrijskih mehaničara. Osposobili su i opremili radionicu u Tehničkoj školi Milenko Verkić Neša, imaju 13 licenciranih instruktora i 17 mentora, a do sada su obrazovali 45 đaka, od kojih su 70 posto zaposlili. U Bošu kažu da su pre dve godine uveli i profil električar, a ove i profil mehatroničar, i napominju da učenicima omogućavaju i sportske aktivnosti, odlazak na ekskurzije, sajmove, u muzeje, a uče ih i mekim veštinama.

Kompanija Dräxlmaier iz Zrenjanina je u sistem dualnog obrazovanja ušla su 2016. godine, jer su im bili neophodni mehatroničari. Sa Tehničkom školom zajednički rade obrazovanju ovog kadra, a i u okviru kompanije postoji učionica sa savremenom opremom, u kojoj se izvode vežbe iz pet oblasti. On je istakao da trenutno obučavaju 30 đaka, da su šest njih zaposlili, da od ovog septembra učenici primaju i mesečne naknade, a da poseban projekat rade sa decom od 9 do 11 godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор