Za srpsko dualno obrazovanje od Nemačke 6,4 mil. €

Po rečima ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba, ova zemlja je od 2010. do 2017. godine kroz različite razvojne projekte uložila u Srbiju 190 miliona eura, dok je za podršku dualnom obrazovanju u poslednjih pet godina izdvojila 6,4 miliona eura.

Na skupu povodom pet godina implementacije projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji”, koji sprovodi nemačka Organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), ambasador Šib je istakao da je dobro obrazovanje najvažniji održivi cilj UN, kao i da za Nemačku dobro obrazovanje predstavlja prioritet.

– Važna je tesna saradnja škola i preduzeća na obostranu korist. Mladi ljudi tako imaju bolje izglede da se zaposle – naglasio je nemački ambasador, a prenose „Večernje novosti“.

Vođa tima GIZ-ovog projekta An-Katrin Henšel je podsetila da je pre pet godina srednje stručno obrazovanje u Srbiji bilo usmereno na teoriju, a da je projekat GIZ-a bio usmeren na uspostavljanje saradnju između preduzeća i škola.

– Na početku je saradnja bila uspostavljena sa osam škola gde se po dualnom modelu obrazovalo 160 učenika za tri profila: bravar zavarivač, industrijski mehaničr i električar. Danas po dualnom modelu imamo još tri profila: mehaničar motornih vozila, modni krojač i elektromonter mreža i postrojenja, tako da je širom Srbije sada oko 2.700 učenika upisanih u 52 škole koje sarađuju sa 200 preduzeća – navela je An Katrin Fenšel.

Obraćajući se učesnicima skupa, pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić je naglasila da je Srbija imala od Nemačke, Švajcarske i Austrije veliku podršku za sprovođenje dualnog obrazovanja, zahvaljujući čemu se danas u Srbiji po dualnom modelu školuje ukupno 4.500 učenika za 33 obrazovna profila.

Mirjana Kovačević iz Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije (PKS) se nadovezala na prethodna izlaganja objasnivši da je u dualni model obrazovanja trenutno uključeno 600 kompanija u Srbiji, kao i da je interesovanje bilo tri puta veće.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор