Srpski model dualnog obrazovanja „mekši“ od nemačkog

Odbor Skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo u načelu je prihvatio Predlog zakona o dualnom obrazovanju, koje će, po rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, biti „mekši“ model u odnosu nemački i švajcarski.

Srpski ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kaže da se škole neće na silu zatvarati, a učenici neće imati tvrde obaveze prema kompanijama u kojima će se obučavati za rad.

– Predlogom zakona o dualnom obrazovanju predviđene su i varijacije u slučaju da učenik tokom školovanja napušta jednog i prelazi kod drugog poslodavca. Kroz dualno obrazovanje deca se neće izrabljivati, već će se zakonom štititi njihovi interesi. Učenici će imati pravo izbora za dualno obrazovanje i niko neće nikome ništa nametati – rekao je Šarčević.

On je objasnio da će se učeniku koji je posle trogodišnjeg dualnog obrazovanje dve godine radio posao za koji se školovao, priznati kao da je završio i četvrti razred srednje škole, ali da će za nastavak školovanja morati da polaže stručnu maturu, prenosi agencija „Tanjug“.

Po oceni poslanika vladajuće većine, uvođenje dualnog obrazovanja je pedagoško reformski iskorak koji će zacementirati reformu srednjih škola i još brže dovesti do modernizacije Srbije.

Sa druge strane, Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke smatra da je koncept dualnog obrazovanja duboko nepravedan, jer ne predviđa nikakve garancije da će se učenici nakon školovanja i zaposliti kod poslodavaca kod kojih su se obučavali, a da će predložena rešenja obezbediti kompanijama ekstemno jeftinu radnu snagu bez ikakvih obaveza.

Nakon rasprave odbor je u načelu prihvatio Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji će se naći na dnevnom redu naredne sednice parlamenta. Poslanici će odlučivati i o izmenama zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje je skupštinski odbor takođe prihvatio u načelu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор