Popunjena sva odeljenja dualnog obrazovanja

made-in-germany-rs-ucenici-na-praksi

U školama u Srbiji u kojima se realizuju pilot projekti po novom modelu dualnog obrazovanja, ove godine se upisalo rekordnih 511 učenika, tako da su sva odeljenja popunjena.

Predsednik Privrdne komore Srbije (PKS) Marko Čadež je izvestio da su sva mesta u ovim školama popunjena, i podsetio da je do kraja prethodne školske godine bilo ukupno 400 takvih učenika u 14 škola, a da je u pilot projektima dualnog obrazovanja učestvovalo oko 50 kompanija, prenosi „RTS“.

– Jedina mogućnost da se smanji nezaposlenost kod mladih jeste da stvorimo dobru bazu za razvoj privrede. To je ono što je osnovni zadatak dualnog obrazovanja. Prošle godine je bilo pet različitih profila: industrijski mehaničar, trgovac, operater nameštaja, bravar zavarivač, a sada se radi na uvođenju novog profila, špediter. Da bismo krenuli dalje moramo da te pilot projekte koje radimo zajedno sa našim partnerima, razvijemo u sistemski odnos – rekao je Čadež i istakao da se zaposlila cela prva generacija koja se školovala za industrijskog mehaničara u Tehničkoj školi u Pećincima.

On je precizirao da je neophodno da se donesu zakoni koji bi definisali obaveze i kompanija i učenika. Takođe je izrazio i zadovoljstvo time što je Ministarstvo prosvete kao svoj prioritet navelo približavanje privrede i obrazovnog sistema, i podsetio da sama činjenica da ministar ima savetnika za dualno obrazovanje, govori o tome da je to sistemski postavljeno kao prioritetna tema.

Čadež je najavio i formiranje poslovne akademije, koja bi pomogla nezaposlenima da se prekvalifikuju, a koja bi mogla da počne sa radom u prvom kvartalu naredne godine.

– Veoma je važno da krenemo u realizaciju poslovne akademije PKS, na čemu sada radimo. Očekujem da ćemo početi negde u martu naredne godine, a u januaru već možemo krenuti sa prvim profilima, pogotovo u IT oblasti, jer je velika potražnja za tom radnom snagom – objasnio je Čadež.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор