U sistemu dualnog obrazovanja 900 učenika

Zainteresovani privrednici, članovi Privredne Komore Srbije (PKS) i Nemačko-srpske privredne komore okupili su se prošle nedelje kako bi razrešili nedoumice oko funkcionisanja sistema dualnog obrazovanja u Srbiji.

– Kao jedna od vodećih ekonomskih sila, Nemačka industrija je tokom vremena odolela brojnim izazovima, upravo zahvaljujući dobro obučenoj radnoj snazi i sistemu dualnog obbrazovanja, koji se u Nemačkoj sprovodi već skoro sto godina – rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap, pozvavši okupljene privrednike da odgovorno učestvuju u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u Srbiji.

On je istakao da je za uspeh uvođenja dualnog obrazovanja ključno sinhronizovano delovanje glavnih aktera, odnosno škola i privrede koja treba da učestvuje u kreiranju obrazovnog sadržaja, prenosi „eKapija“.

Nemačka organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) već četiri godine podržava srpsko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u naporima da definiše i učvrsti principe dualnog obrazovanja u Srbiji, kao i da identifikuje stručne profile kojih je nedovoljno na srpskom tržištu.

– Interesovanje srpskih kompanija za ovaj sistem obrazovanja je u ekspanziji. Trenutno se na ovaj način školuje više od 900 učenika za pet obrazovnih profila: industrijski mehaničar, bravar zavarivač, električar, operater izrade nameštaja i trgovac. U proces je uključeno 18 srednjih stručnih škola, koje sarađuju sa oko 60 privrednih subjekata, a uz podršku projekata GIZ, Austrijske privredne komore i Švajcarske organizacije za razvoj (SDC) – izjavila je tom prilikom An Katrin Henšel iz GIZ-a.

Od naredne školske godine dualno obrazovanje će biti organizovano za još najmanje četiri nova obrazovna profila: automehaničar, elektormonter, modni krojač i tehničar logistike i špedicije.

– Kao spona između privrede i obrazovnog sistema, Privredna komora je pružila pomoć u usaglašavanju ugovora i definisanju međusobnih odnosa i obaveza između kompanija, škola i učenika, odnosno njihovih roditelja. Iskustva u sprovođenju kombinovane, teoretske i praktične nastave u okviru ovog projekata, poslužiće nam i u kreiranju najbolјih zakonskih rešenja za srpski model dualnog obrazovanja – rekla je Mirjana Kovačević, direktor Sektora edukacije.

Sastanak sa privrednicima organizovali su Fondacija Konrad Adenauer, Nemačko-srpska privredna komora i Privredna komora Srbije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор