PKS i GIZ ka uvođenju dualnog obrazovanja

made-in-germany-rs-giz

Projekat nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ) „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ i Privredna komora Srbije (PKS) juče su potpisali Memorandum o razumevanju, čime je ozvaničena saradnja na promociji dualnog sistema obrazovanja u Srbiji.

Po rečima predstavnika organizacija potpisnica ovog dokumenta, dualni model srednjeg stručnog obrazovanja ističe važnost faze učenja na radnom mestu i aktivno učešće privrede u obrazovanju. Ovaj kooperativni model obrazovanja, zasnovan na dualnom principu, za sada je implementiran u 10 škola u Srbiji, kroz tri profila mašinske i elektro struke, a uz podršku 22 kompanije. U narednom periodu se očekuje da se princip modela dualnog obrazovanja primeni i na druga područja rada i zanimanja kojima su neophodni kvalifikovani kadrovi i modernizovani nastavni programi.

Predsednik PKS Marko Čadež je istakao ovom prilikom da je poseban fokus saradnje nacionalnog udruženja privrednika Srbije i GIZ-a, predviđen memorandumom, usmeren na promovisanje modela dualnog srednjeg stručnog obrazovanja i većeg uključivanja kompanija u taj model.

– Đaci u Srbiji koji upisuju srednje stručne škole nisu adekvatno obučeni za potrebe privrede, a u Srbiji trenutno ima 1.100 preduzeća gde učenici obavljaju praksu. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje čak 62 posto mladih uopšte nema nikakvo radno iskustvo. Ljudi se ovde odlučuju da započnu svoj posao tek sa 35 godina, dok je u Evropi to u proseku između 25 i 28 godina života – naveo je Čadež, a prenosi agencija „Beta“.

Predstavnici GIZ-a su nakon potpisivanja Memoranduma najavili da će obezbediti stručnu podršku u izgradnji kapaciteta „Centra za edukaciju PKS“, kao i podršku za preuzimanje određenih odgovornosti u dualnom modelu obrazovanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор