Nemački podsticaji za srpske firme sa sedištem u EU

Srpskim preduzećima sa matičnim kompanijama na teritoriji zemalja Evropske unije (EU) omogućeno je dobijanje podsticajnih sredstava iz Nemačke za uspešno uvođenje modela dualnog obrazovanja, javlja Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija).

Aksel Binder, predavač iz Nemačke organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ), predstavio je učesnicima jučerašnjeg informativnog skupa na temu „Dualno obrazovanje – Perspektive i podsticajna sredstva“, mogućnosti za dobijanje finansijske pomoći u okviru „develoPPP“ projekta nemačkog Ministarstva privrede i razvoja, a za koje mogu da konkurišu srpske kompanije sa matičnim preduzećima na teritoriji EU.

Predstavnik GIZ-a Ivan Stojanović je tom prilikom ukazao da su osnovni problemi sistema srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji velika stopa nezaposlenosti mladih i obrazovni profili tehničkih zanimanja u školama, koji su preopterećeni teorijskom nastavom.

Izvršni član Upravnog odbora AHK Martin Knap je poručio na ovom skupu da sistem dualnog obrazovanja ne predstavlja samo perspektivu za mlade ljude i njihovo sigurno zaposlenje nakon srednje škole, već i sigurnost kompanijama koje time za sebe obezbeđuju adekvatnu radnu snagu.

Oliver Herlen iz AHK je istakao da se uvođenjem dualnog obrazovanja obezbeđuju preduslovi za kooperativno obrazovanje u zanatsko-tehničkim profilima orijentisanim na potrebe privrede i najavio osnivanje Radne grupa za dualno obrazovanje, koja će se baviti informisanjem i međusobnom razmenom ideja i iskustava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор