Srpske firme na poslovnom forumu u Diseldorfu

Na današnjem poslovnom forumu Srbija – Severna Rajna-Vestfalija u Diseldorfu, srpski predsednik Aleksandar Vučić će predstavnicima 50 nemačkih kompanija iz sektora industrije autodelova, hemijske, mašinske industrije i telekomunikacija, predstaviti poslovne mogućnosti koje pruža Srbija.

Po rečima Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS), učešće naše zemlje na ovom forumu je prilika da se nemačkim investitorima predstave mogućnosti za ulaganje u Srbiju, kako u sferi investicija, tako i u pronalaženju novih partnera i dobavljača, prenosi agencija „Tanjug“.

– U pitanju je najmnogoljudnija pokrajina u Nemačkoj sa 18 miliona stanovnika i jedna od najjačih po svojoj ekonomskoj snazi. To je do sada peta pokrajina u kojoj se organizuju nemačko-srpski poslovni forumi, nakon Bavarske, Hesena, Hamburga i Baden-Virtenberga – podsetio je Čadež.

Na forumu će učestvovati i dve srpske firme iz Smedereva i Zrenjanina, koje u Nemačkoj imaju svoja preduzeća. Kompanija „Roaming networks“ posluje u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, a „Via ocel“ se bavi termoenergetikom. Prošlogodišnje učešće ovih firmi na Danima dobavljača u Beogradu, rezultovalo je poslovnim partnerstvom sa nemačkim kompanijama, kao i najvećim brojem dobavljačkih ugovora za srpske firme iz oblasti elektro industrije i mašinstva.

Poslanik nemačkog Bundestaga i predsednik Odbora za evropske poslove Ginter Krihbaum najavljuje još dve velike nemačke investicije u Srbiji. Kompanija „CTF“ će u Pančevu investirati 160 miliona eura u proizvodnju delova za električne automobile i zaposliti više od hiljadu ljudi, dok će proizvođač rezervnih delova za autoindustriju „Vorwerk“ izgraditi fabriku u Čačku i zaposliti takođe hiljadu radnika.

Podaci pokazuju da je Nemačka sa 1,9 milijardi eura jedan od najvećih investitora u Srbiji, koji zapošljava više od 44.000 ljudi. Kompanije iz Severne Rajne-Vestfalije zapošljavaju u Srbiji više od sedam hiljada radnika, a ukupna razmena naše zemlje i ove nemačke pokrajine u prošloj godini je dostigla 619,9 miliona eura, što je za 30 posto više u odnosu na 2016.

– Nekoliko nemačkih kompanijama planira da uskoro dođe u Srbiju, a radi se o velikim proizvodnim pogonima visoke tehnologije i investicijama koje su velike ne samo u grinfild smislu, već se radi o ulaganjima u znanje i obrazovanje – najavljuje predsednik PKS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор