Počinje 85. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Ovogodišnji 85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu okupiće od 15. do 20. maja blizu 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja koja će se ovoga puta predstaviti kao prijatelj manifestacije biće Francuska.

– Poljoprivredni sajam u Novom Sadu je najznačajniji agrobiznis-događaj ovog dela Jugoistočne Evrope, zbog čega je idealno mesto da se široj javnosti predstave potencijali Vojvodine. Pokrajina će ovu priliku iskoristiti da kroz razmenu znanja, ostvarivanje novih kontakata i razmenu iskustava u primeni novih tehnologija, ostvari dodatni doprinos u daljem razvoju poljoprivrede – istakao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Pokrajinska vlada će ove godine na sajmu zajednički nastupiti sa pokrajinskim fondovima, Privrednom komorom Vojvodine i „Vodama Vojvodine“. U organizaciji Razvojne agencije Vojvodine u ponedeljak, 14. maja, biće održan Dan dobavljača, koji će okupiti predstavnike oko 100 preduzeća, prenosi agencija „Tanjug“.
ž
Pokrajinska vlada će na ovom događaju ugostiti delegacije zadružnih saveza zemalja u regionu i političko-privrednu delegaciju Crne Gore, a najavljeni su i susreti sa delegacijama iz Rusije i Istre. Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo će tokom sajma dodeliti ugovore poljoprivrednicima za državne podsticaje u oblasti navodnjavanja, zaštite od vremenskih nepogoda, biljne proizvodnje u zaštićenom prostoru i opremanja stočarskih farmi.

Sajam će se ove godine po prvi put posetiocima predstaviti i sa izložbom „Vojvodina gastroregion“, koja će okupiti 30 malih proizvođača pića i hrane iz severne srpske pokrajine, dosadašnjih korisnika državnih subvencija.

Po rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, ovogodišnji Poljoprivredni sajam će u izlagačkom delu biti za deset posto veći od prošlogodišnjeg, dok je državni sekretar Ministarstva Željko Radošević najavio da će u Kongresnom centru „Master“ 17. maja biti organizovana radionica „IPARD – iskustva i mogućnosti“ za koju se očekuje da će izazvati veliku pažnju poljoprivrednika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор