U subotu počinje Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Ovogodišnji 84. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, od 13. do 19. maja, predstaviće na 60.000 kvadrata izložbenog prostora oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner je Bosna i Hercegovina sa kojim Srbija ostvaruje godišnju robnu razmenu veću od 1,5 milijardi eura.

Na jednoj od najznačajnijih privrednih manifestacija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi svoje proizvode će predstaviti kompanije iz Austrije, Albanije, Belgije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Izraela, Kine, Letonije, Mađarske, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Slovenije, Španije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Direktora “Novosadskog sajma”, Slobodan Cvetković, najavio je da će na sajmu biti organizovano 10 kolektivnih izložbi, uglavnom u hali 1, gde izlaže i BIH, a po prvi put će objedinjeno nastupati i kompanije iz Izraela.

– Sajam poljoprivrede će napraviti presek aktuelnog poljoprivrednog stanja, uz promociju tehnoloških inovacija i noviteta poljoprivredne mehanizacije. Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine biće organizovana i Nacionalna izložba stoke, kao i izložbe proizvoda sa oznakom geografskog porekla i organske proizvodnje. Akcenat će ove godine biti stavljen na poslovne susrete (B2B) za koje se prijavilo 92 firme iz 12 zemalja – rekao je Cvetković i dodao da će svih dana sajma biti organizovani i brojni stručni skupovi i razni prateći programi.

Najbrojniji nastup na ovogodišnjem novosadskom sajmu imaće izlagači iz Kine, koji će predstaviti svoju raznovrsnu ponudu, od poljoprivredne mehanizacije, preko vodenih pumpi, do opreme za preradu žitarica i čaja, prenosi agencija “Tanjug”.

Tokom trajanja sajma poljoprivrednici će moći da podnesu državi zahteve za subvencionisanu nabavku novih traktora snage motora do 100 kilovata. Jednom od posetilaca, učesnika lutrije, sajam će pokloniti traktor „belarus 82.1“, čija je cena 20.500 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор