Nemačkoj nedostaje milion radnika

Nemački Institut za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavio je izveštaj u kome se navodi da u Nemačkoj nikada do sada nije bilo toliko otvorenih, a nepopunjenih radnih mesta, nego što je to trenutno slučaj.

U prva tri meseca ove godine poslodavci su tražili 1.064.000 radnika, što je za 9.000 radnika više nego u poslednjem tromesečju prošle godine, koje je do sada držalo rekord, a oko 77 posto svih slobodnih radnih mesta nalazi se u zapadnoj Nemačkoj, piše „Cro ekspres“.

Institut IAB svoju procenu zasniva na odgovorima 8.000 poslodavaca iz svih sektora ekonomije. Njih oko dve trećine, ili 64 posto, želi da angažuje radnike sa završenim zanatom, dok tek 16 posto njih traži visokoobrazovane radnike. Preostalih 20 posto nemačkih poslodavaca ne zahtevaju od radnika nikakvo posebno obrazovanje.

Prema prognozama Instituta IAB, u Nemačkoj će u martu zaposlenost takođe biti na rekordno visokom nivou, što podrazumeva gotovo 45 miliona aktivnih radnika, i porast ukupnog broja zaposlenih za 670.000 u odnosu na prošlu godinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор