Nemačkoj nedostaje milion radnika

U Nemačkoj od ujedinjenja nikada nije bila tolika potražnja za radnom snagom. Slobodnih radnih mesta je oko milion, a poslodavci tvrde da na tržištu nema dovoljno kandidata za posao, piše „Dojče vele“.

„Špigel“ u svom onlajn-izdanju navodi da na radiju, plakatima i internetu firme vape da zaposle nove radnike, dok list „Rajnland pfalc onlajn“ piše kako stručnjaci upozoravaju da će u narednim godinama u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. Ovaj list prenosi zanimljiv slučaj bolnice „Sv. Martin“ u Langenfeldu, koja je interno raspisala premiju od 1.000 eura za onog ko im nađe kvalifikovanog negovatelja.

Ovaj potez je izazvao brojne reakcije u javnosti, na koje šef klinike odgovara da je u slobodnoj privredi normalno da se isplaćuju premije za posredovanje pri zapošljavanju radnika. On je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako radnik bude radio najmanje godinu dana u bolnici, sa pola ili punim radnim vremenom, prenosi agencija „Tanjug“.

List „Berliner morgenpost“ javlja da je nemačka železnica „Dojče ban“ (DB) u toku jedne nedelje raspisala konkurse za čak 1.000 novih radnih mesta. Ta ponuda je, kako se navodi, trenutno najveći konkurs za zapošljavanje u Nemačkoj. Osim u Berlinu, DB poziva kandidate na razgovor i u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kelnu, Manhajmu i Frankfurtu, a traže se mašinovode, otpravnici vozova, osoblje za vagone-restorane, redari i knjigovođe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор