Srbiji nedostaje 90.000 zanatskih radnika svih profila

Srpskom tržištu rada trenutno nedostaje oko 90.000 zanatskih radnika svih profila, a poražavajući podatak ukazuje da prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika, iznosi 55 godina, pokazuju podaci Građevinske komore, a prenose Večernje novosti.

Slične analize imaju i u Sindikatu građevinarstva, gde ističu da je većina dobrih majstora napustila Srbiju u potrazi za boljim životom, a da je interesovanje mladih za upis u zanatske škole vrlo slabo. Tako je u beogradskoj Građevinskoj školi ove godine formirano po jedno odeljenje keramičara i molera, dok su prošle godine na ta dva smera bile grupe od po svega 15 đaka. Za smerove zidara, tesara i armirača, koji su spojeni u jedan obrazovni profil pod nazivom “operater građevinskih radova”, bilo je zainteresovano svega 12 učenika.

Nacionalna služba za zapošljavanje ne vodi evidenciju o ukupnoj potražnji za različitim profilima na tržištu rada, već samo o prijavama poslodavaca koji preko nje oglase svoje potrebe za radnicima. Prema njihovim podacima, u avgustu su najtraženiji bili nekvalifikovani komunalni higijeničari, čistači prostorija i manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, od profila III i IV stepena bili su traženi prodavci, zavarivači, bravari, zidari, tesari, armirači, automehaničari, metalostrugari, stolari, šivači konfekcije, tapetari, kuvari, pekari, mesari, vozači, elektromonteri-instalateri i medicinski tehničari, dok su od visoko obrazovanih najtraženiji bili građevinski inženjeri, ekonomisti, vaspitači, mašinski inženjeri, elektroničari i IT stručnjaci, profesori engleskog i nemačkog. U najvećem broju slučajeva primarni uslov za zapošljavanje ovih profila je prethodno radno iskustvo i posedovanje specifičnih znanja i veština.

Posmatrano sa druge strane, Nacionalnoj službi se u prošloj godini nije se obratio ni jedan poslodavac koji bi tražio kinooperatera, pčelara, puškara, daktilografa, vozovođu, konduktera u železničkom saobraćaju, telegrafistu, geologa geofizike ili operativnog tehnologa prerade drveta. Neka od ovih zanimanja su na tržištu rada već odavno prevaziđena i ne traže se, pa u NSZ takve savetuju da aktivno traže posao bez obzira na obrazovanje, kao i da se uključe u programe prekvalifikacije, odnosno obuka za neka druga zanimanja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор