Nemci otvaraju vrata za Balkance

Nemačkoj trenutno nedostaje 1,2 miliona radnika, zbog čega bi od 1. januara trebalo da na snagu stupi set izmena radnog zakonodavstva, kojim će se dodatno otvoriti vrata za useljenike u najjaču državu Evrope.

Nemačka poslovna zajednica je nezadovoljna je i krivi birokratiju za gubitak čak 30 milijardi eura zbog ne popunjenih, a upražnjenih radnih mesta. Stoga se kancelarka Angela Merkel dogovorila s koalicionim partnerima da se od 1. januara donekle olakša proces zapošljavanja stranaca.

Novim izmenama je predviđeno da neka osoba o svom trošku može doći u Nemačku na šest meseci u potrazi za poslom. Ukoliko osoba ima sklopljen ugovor sa poslodavcem u Nemačkoj, dobiće radnu i boravišnu vizu, ali u nemačkom konzulatu države iz koje dolazi, prenosi „avaz“.

Ovakva vrsta aranžmana do sada je bila moguća samo ukoliko poslodavac dokaže da na nemačkom tržištu nema odgovarajućih radnika za posao za koji je angažovao stranca, a sada se ta odredba briše.

Istraživanja vladinog i nevladinog sektora pokazuju da su radnici s prostora bivše Jugoslavije u Nemačkoj posebno traženi i da ih Nemci cene kao vredne i odgovorne. Još 2015. godine Nemačka vlada je usvojila Uredbu za zapadni Balkan kojom je bitno liberalizovano tržište rada u toj zemlji, a građanima zapadnobalkanskih država data mogućnost da mu pristupe. Podaci nemačkog ministarstva rada pokazuju da je ova Uredba, samo tokom 2016. i 2017. godine, dovela u Nemačku 117.123 radnika iz BiH i Srbije, a trendovi u ovoj godini govore da se povećava broj Balkanaca koji su dobili posao u Nemačkoj.

Nemci nisu samo osvežili svoje tržište rada nego su i drastično smanjili broj zahteva za status azilanta s Balkana. Sa 120.000 potencijalnih azilanata u 2015. godine, taj broj je na kraju 2017. sveden na jedva 10.000.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор