Nemačkoj nedostaje milion radnika!

made-in-germany-rs-nezaposleni

Gotovo milion radnih mesta ostalo je nepopunjeno u Nemačkoj u prvom tromesečju 2016. godine, jer je u najrazvijenijoj evropskoj ekonomiji i dalje izražena velika potražnja za kvalifikovanom radnom snagom.

“U prvom tromesečju 2016. godine širom Nemačke je bilo nepopunjeno 974.000 radnih mesta, što je za 26.000 više nego u istom periodu prošle godine. Pri tome je na zapadu Nemačke ostalo nepopunjeno 756.000, a na istoku 218.000 radnih mesta”, saopštio je nemački Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

Nemački poslodavci i dalje najviše traže kvalifikovanu radnu snagu, a najdeficitarniji sektori ostaju medicinski, ali i građevinski i IT sektor. Iz ankete koju IAB redovno sprovodi među nemačkim poslodavcima, vidi se da je opao broj radnih mesta koja bi trebalo hitno popuniti, ali da dugoročna potreba za radnicima i dalje postoji.

“To govori u prilog tezi da se stanje donekle smirilo, ali je potražnja i dalje velika”, saopštio je IAB, a prenosi “Index”.

Jedan deo potrebe nemačke privrede za stručnim radnicima pokriva se useljavanjem radne snage, prvenstveno iz zemalja članica Evropske unije (EU). Samo se iz Hrvatske tokom 2015. u Nemačku iselilo preko 50.000 građana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

1 Komentar
  1. Lep pozdrav, ja sam Goran Zgrabljic iz Beograda. Radno iskusto sam stekao u PTT Srbija koja je jedina firma u kojoj sam radio punih 28 god.Godine 2010 sam uradio sporazumni raskid ugovora.Privatno radim na odrzavanju jahti i camaca od fibera odnosno plastike,kao i drugih poslova za pripremu za farbanje.Interesuje me da li postoji mogucnoet sezonskog ili nekog drugog zaposlenja u Nemackoj legalnim putem?

Оставите одговор