Nemačkoj potrebno milion radnika!

U trećem kvartalu ove godine u Nemačkoj je otvoreno 1,24 miliona radnih mesta, ali je istovremeno registrovan i rekordan nedostatak radne snage, saopštava Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

“Broj nepopunjenih radnih mesta je, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, porastao za 140.000”, javlja ovaj Institut koji deluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nirnberga.

– Najveći porast tražnje zabeležen je na području prerađivačke industrije, ali je najveća tražnja u sektoru uslužnih delatnosti s više od 600.000 otvorenih radnih mesta – kaže Aleksander Kubis iz IAB-a i dodaje da je u građevinarstvu bilo otvoreno 108.000 radnih mesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000 pozicija.

Najviše otvorenih radnih mesta u trećem tromesečju bilo je namenjeno radnicima sa srednjom i višom stručnom spremom (60,8%), ljudima bez kvalifikacija (22%), kao i radnicima sa visokim, odnosno fakultetskim obrazovanjem (17%).

Usled snažnog rasta privrede i sve većeg broja penzionera, nemačko tržište rada već godinama se muči sa manjkom radne snage, što država pokušava da kompenzuje uvozom prvenstveno kvalifikovanih radnika, prenosi „Seebiz“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор