Prijava boravka stranaca preko eUprave

Nova elektronska usluga Ministarstva unutrašnjih poslova „Prijava boravišta stranca“ omogućava prijavljivanje boravka stranih državljana u Srbiji putem Portala eUprava (euprava.gov.rs), u bilo kom trenutku i bez odlaska na šalter MUP-a.

– U ovom trenutku realizovana je prva faza usluge, u skladu s kojom podnosilac zahteva može elektronskim putem da prijavi stranca ili na adresu svog prebivališta ili na adresu nepokretnosti čiji je vlasnik. Prilikom elektronskog prijavljivanja boravišta stranca, dodatno se dostavljaju podaci o elektronskoj pošti i podnosioca prijave i stranca za kojeg se vrši prijava, kako bi se omogućila elektronske dostava potvrde o prijavljenom boravištu – kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Kako dalje objašnjava, nakon uspešno izvršene elektronske prijave boravišta, i podnosilac prijave i stranac dobijaju popunjeni obrazac prijave u elektronskom obliku, koji im stiže na prijavljene adrese elektronske pošte. Elektronska prijava poslata elektronskom poštom je dovoljan dokaz o prijavi, pa građani više ne moraju da odlaze na šalter MUP-a, a stranci više ne moraju da nose kartončić kao dokaz o prijavi boravišta.

– Korišćenje ove usluge dostupno je samo korisnicima prijavljenim na Portalu eUprava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Takođe, fizička lica koja prijavljuju stranca na adresu svoje nepokretnosti neće moći da koriste ovu uslugu ukoliko ta nepokretnost nije uknjižena u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), kao i u slučaju da adresu nije moguće prepoznati u Adresnom registru Republike Srbije – napominje Jovanović.

Pravilnik kojim se reguliše prijava boravišta stranca nalazi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, a tu je i uputstvo za podnošenje elektronske prijave, kao pomoć pri korišćenju ove nove usluge, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор