E-registracija preduzetnika u APR-u

Agencija za privredne registre (APR) je omogućila preduzetnicima da od 1. januara naredne godine registruju svoju delatnost elektronskim putem, zbog čega će se taj posao od sada obavljati lakše, brže i jeftinije, najavio je direktor APR-a Zvonko Obradović.

– Elektronska registracija omogućava “rad iz fotelje” i jefitinija je od registracije u papirnom obliku. Naknada za uslugu elektronske registracije koštaće 1.000 dinara, u odnosu na cenu registracije u papirnom obliku koja iznosi 1.500 dinara – rekao je Obradović i dodao da veruje da će oko 32.000 preduzetnika, koliko se prosečno godišnje registruje u Srbiji, taj posao od sada završavati elektronskim putem, prenosi “N1”.

Elektronska registracija delatnosti podrazumevaće elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a moći će da se popuni u aplikaciji dostupnoj preko portala APR, gde će se vršiti i elektronsko plaćanje platnim karticama “Visa” i “Master”.

Direktor APR-a je najavio da će odmah po usvajanju zakona o privrednim društvima, Agencija aktivirati elektronsku registraciju i za osnivanje jednočlanih privrednih društava. On je izrazio očekivanje da će se Srbija u narednom izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja (Duing biznis) u oblasti privrednih registara, popeti sa sadašnjeg 32. mesta među prvih 20 od ukupno 190 zemalja sveta.

Povodom uvođenja usluge elektronske registracije preduzeća, direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović je podsetio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Srbije.

– Naša želja je da Srbija ima ekonomičnu, efikasnu i transparentnu javnu upravu, a recept za to je moderna i svima dostupna elektronska uprava – istakao je Jovanović i dodao da je primarni cilj da se „poslovi rešavaju preko interneta, bez dolaska na šalter“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор