Nemački sajt sa savetima za strane radnike

Nemačko Ministarstvo ekonomije i energetike, Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Savezna egencija za rad pokrenuli su internet sajt „Make it in Germany“, putem kojeg svi zainteresovani strani državljani mogu dobiti savete kako da se zaposle u toj zemlji.

Ovaj nemački sajt je namenjen informisanju internacionalne radne snage o poslovnim prilikama koje se nude u ovoj zemlji i deo je državne ofanzive u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom, kako bi se blagovremeno osigurao dovoljan broj radnika u oblastima u kojima u Nemačkoj nedostaju stručnjaci.

Na sajtu „Make it in Germany“ mogu se naći sve informacije o dobijanju posla i radne vize u Nemačkoj, kao i aktuelni konkursi za slobodna radna mesta sa uputstvima kako se ispunjava konkursna dokumentacija, gde se šalje i koga treba kontaktirati, prenosi portal „021“.

Internet stranica je dostupna na više jezika, između ostalih i na srpskom. Pored navedenih informacija i uputstava, na ovom sajtu se nalazi i broj servisnog telefona preko kojeg se mogu dobiti i sve ostale informacije. Tu je i posebna aplikacija za mobilne telefone, preko koje se možete prijaviti za dobijanje nemačkih dokumenata, ukoliko ispunjavate posebne uslove.

Na sajtu je i spisak deficitarnih zanimanja, odnosno oblasti u kojima u Nemačkoj nedostaje radnika, a među kojima su i IT stručnjaci, inženjeri, negovatelji, lekari i mnogi drugi. Jedna od poruka koje se mogu naći na sajtu glasi „Ako ste stručni u svom poslu, univerzitetska diploma vam i nije potrebna da biste dobili posao u Nemačkoj“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор