Nemačka izdaje više viza za kvalifikovane radnike

Nemačka vlada najavljuje da će proširiti sistem izdavanja šestomesečnih viza za ulazak kvalifikovanih radnika iz zemalja van Evropske unije, čime nastoji da prevaziđe manjak strtučne radne snage na svom tržištu rada.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer tim povodom objašnjava da će se sistem davanja viza, trenutno dostupan stručnjacima sa fakultetskom diplomom, uskoro proširiti i na stručnjake sa srednjim nivoom kvalifikacija.

– Nemačka ne želi imigraciju koja ide u sistem socijalne pomoći. Tražioci viza moraju da dokažu da govore nemački i da mogu da se samostalno izdržavaju – rekao je Zehofer, a prenosi „N1“.

Nemački ministar rada Hubertus Hajl je izvestio da se vlada takođe dogovorila i o „pragmatičnom rešenju“ za odbijene tražioce azila, koji već imaju posao u Nemačkoj i dobro su integrisani.

– Vlada namerava da takvim ljudima obezbedi pouzdan status, tako da se nazad u matične države ne šalju pogrešni ljudi, a potom da se radi na regrutovanju kvalifikovanih radnika iz trećih zemalja – rekao je Hajl.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор