Nemačko tržište rada spremno za radnike sa Balkana

made-in-germany-rs-arbeitsamt

Vladajuća koalicija u Nemačkoj prihvatila je predlog poslanika Bundestaga Josipa Juratovića da svaki stranac koji, na osnovu tarifnog sporazuma sa poslodavcem u Nemačkoj, ima zaključen ugovor o radu, može da dobije radnu dozvolu i boravak na neograničeno vreme.

Koalicija na vlasti predložila je i da se na godišnjem nivou kontingent izdatih radnih dozvola za radnike iz zemalja zapadnog Balkana, ograniči na 20.000, saopšteno je iz Juratovićeve kancelarije, a prenosi agencija “Tanjug”.

Juratović, koji je u Bundestagu izaslanik za integracije frakcija nemačke Socijaldemokratske partije (SPD), zalaže se za legalno ostvarivanje prava na boravak u Nemačkoj doseljenika sa Zapadnog Balkana, odnosno da mogu legalno da dobiju dozvolu za rad i time izbegnu opasnost od iskorišćavanja i proterivanja, navodi se u saopštenju.

Od početka 2014. godine ukupno 77.000 ljudi sa Zapadnog Balkana zatražilo je politički azil u Nemačkoj, uglavnom u nadi da će tu pronaći zaposlenje, imati redovna primanja i bolje uslove života. Nemačka, međutim, u 99 posto slučajeva odbija takve azilante, uz obrazloženje da ekonomsko siromaštvo ne predstavlja razlog za dobijanje političkog azila.

Juratović istovremeno podržava inicijativu kojom je Nemačka od jeseni 2014. godine proglasila Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovnu sigurnim zemljama, kako bi se ubrzao postupak obrade zahteva koji su došli iz tih zemalja. Po njegovom mišljenju, zbog toga je važno da se kao sigurne zemlje porekla proglase i preostale tri zemlje zapadnog Balkana, Albanija, Kosovo i Crna Gora, ističe se u saopštenju Juratovićeve kancelarije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор