Ograničavanje viza zemljama koje ne primaju migrante nazad

Članice Evropske unije će uvesti ograničenja za izdavanje viza u stranim zemljama iz kojih pristižu migranti, a koje odbijaju da prime nazad svoje građane kojima u Evropi nije priznato pravo na azil.

Tokom dvodnevnog sastanka u Briselu, 28 lidera EU bloka postiglo je saglasnost da se upotrebe sva moguća sredstva, uključujući i ponovnu procenu vizne politike prema zemljama trećeg sveta, prenosi agencija „Rojters“.

– Možemo da koristimo vize kako bi ih ubedili da prime povratnike. Taj potez bi, između ostalog, ciljao na vladajuće elite tih zemalja, jer oni mogu sebi da priušte put u Evropu – rekao je visoko pozicionirani diplomata Unije.

Zemlje Unije su se na sastanku usaglasile oko upotrebe „svih mogućih sredstava, uključujući i preispitivanje vizne politike usmerene ka trećim zemljama“.

Evropska unija trenutno pokušava da zaustavi priliv migranata, nakon masovnih migracija preko Mediterana 2014. godine. Italija sada za migrante predstavlja glavni ulaz u Uniju, a mnogi od njih koji do Evrope stižu čamcima za krijumčarenje, smatraju se ilegalnim migrantima iz radničke klase.

Neke zemlje iz kojih migranti pristižu, kao što su Bangladeš i Nigerija, svoje građane često nerado primaju nazad, dok je Unija u prethodnom periodu znatno pojačala napore za ubrzani povratak ilegalnih migranata u zemlje porekla.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор