Nemačka vratila na Kosovo 5.000 migranata

Od ukupno 55.000 migranata, koji su tokom ove godine dobrovoljno napustili Nemačku, 15.000 njih se vratilo u Albaniju, a po 5.000 u Irak i na područje Kosova, odnosno u Srbiju koju nemačke vlasti vide kao bezbednu za povratnike, piše „Zidojče cajtung“.

Navode Zidojče cajtunga potvrdio je portparol nemačkog Ministarstva za migracije, podsetivši da je Nemačka 2015. godine otvorila vrata svim izbeglicama. Međutim, komentarišući migrantsku krizu u Nemačkoj, američki „Vašington post“ navodi da je 2016. godinu ta zemlja provela smišljajući načine kako da zatvori vrata za nove migrante.

Pozivi vlastima da se zabrani ulazak ljudima bez putnih isprava i da se ubrza deportacija kriminalaca i osumnjičenih za terorizam, pojačali su se nakon napada u Berlinu. Ipak, nemačke vlasti se nadaju da će drugačiji trend imati veći efekat u kratkom roku, računajući na migrante koji će usled straha od deportacije odlučiti da se vrate u zemlje iz kojih su došli.

Migrantima koji su dobrovoljno spremni da se vrate u svoje matične zemlje, i njihovim porodicama, Nemačka nudi finansijsku pomoć od po nekoliko hiljada eura, a uz to i pokrivanje troškova prevoza i „startap grantove“.

Ovakve metode Nemci nazivaju „alternativom konvencionalnoj razvojnoj pomoći“, a cilj im je da spreče ponovni dolazak migranata u Evropsku uniju, ali i pomoć u oživljavanju lokalnih ekonomija.

Nemačka će u naredne tri godine u zemljama porekla migranata potrošiti više od 155 miliona dolara na dodatne projekte razvojne pomoći. Maroko, Tunis, Srbiju, zajedno sa Kosovom i Albaniju nemačke vlasti smatraju „bezbednim“ za povratak, navodi američki list.

„Ipak, malo je verovatno da će dobrovoljni odlasci migranata rešiti napore Nemačke da ih deportuju što više. Od skoro 900.000 ljudi, koji su tokom 2015. ušli u zemlju, većina ih tu i ostaje, iako im je odbijen zahtev za azil“, zaključuje Vašington post.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор