Od migranata Nemačkoj veća šteta ili korist?

U poslednje dve godine u Nemačkoj se broj zločina stranaca dramatično povećao, naročito ilegalnih migranata. U 2015. migranti su počinili više od 200.000 krivičnih, a u 2016. za 80 posto više, govore podaci Savezne kriminalističke policije.

Stručnjaci smatraju da je broj zločina i mnogo veći, ali mnogi od njih ćute zbog političkih instrukcija da se zločini izbeglica ne objavljuju, kako se ne bi podsticali sukobi protiv njih. Predsednik sindikata nemačkih krivičnih vlasti Andre Šulc navodi da i do 90 posto seksualnih zločina u Nemačkoj nije uračunato u zvanične statistike, pišu „RIA Novosti“.

Stručnjaci kažu da prikrivanje zločina predstavlja permanentnu politiku nemačkih vlasti, a da i tamošnja štampa čini isto, jer je masmedijima zabranjeno da izveštavaju o narodnosti osumnjičenih. Najveći nemački medij „ARD“ je nedavno žestoko kritikovan nakon što je ignorisao incident silovanja žena od strane izbeglica iz Avganistana. Urednici ove televizije odlučili su da u svom subotnjem informativnom programu ne izveste o hapšenju 17-godišnjeg migranta. Društvene mreže su bile obasute kritikama za svesno prikrivanje zločina, u pokušaju ove televizije da ostane “politički korektna, prenosi agencija „Frans pres“.

Predsednik nemačkog sindikata policije Rajner Vent je opisao situaciju u Nemačkoj kao “kombinaciju mentalne nestabilnosti, terorizma i kriminala“. “Kriza izbeglica u Nemačkoj, dovela je do nacionalističkih pokreta i marševa sa bakljama na ulicama nemačkih gradova. Pokret PEGIDA je proglašen za islamofobični, dok mnogi nemački zvaničnici ne žele više da ćute. Na istoku Nemačke, CDU je izgubio izbore od evroskeptične organizacije Alternativa za Nemačku“.

Kancelarka Angela Merkel je uveravala Nemce da će zemlja biti u stanju da se nosi sa problemom. Takođe je obećala da se masovni priliv izbeglica iz 2015. neće ponoviti, a potom je govorila i o potrebi da se zabrani nošenje burke i istakla primat sekularnih zakona nad šerijatskim.

Međutim, proces integracije izbeglica u Nemačkoj je već počeo. Podaci govore da su Nemice počele sa rađanjem dece migranata. Stopa nataliteta je prošle godine za žene u tridesetim porasla za 1,5 puta i dostigla svoj rekord. Migranti i izbeglice su Nemačkoj dali ono što joj je bilo najpotrebnije, a to su deca, komentariše „Blumberg“, pozivajući se na „bejbi bum“ u Nemačkoj i nagli porast nataliteta za 50 posto.

Stručnjaci razlikuju i pozitivne i negativne aspekte ovakve situacije. Po rečima vodećeg istraživača Međunarodne laboratorije za demografiju i političku dinamiku, Andreja Korotaeva, ima više minusa nego pluseva u ovom trenutku, što je uzburkalo osećanja u evropskom društvu, jer mnogi od migranata pristiglih u Evropu i ne žele da rade, već da žive od socijalne pomoći, prenosi „Pravda“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор