Novi propisi NBS za uvođenje standarda Bazel III

U sklopu realizacije Strategije za uvođenje standarda „Bazel III“, Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je usvojio odluke koje se tiču: adekvatnosti kapitala, izveštavanja o adekvatnosti kapitala, objavljivanja podataka i informacija, izmena i dopuna odluke o izveštavanju banaka, upravljanja rizikom likvidnosti, izmena i dopuna odluke o upravljanju rizicima banke.

Osnovni ciljevi usvajanja ovih propisa su, pored usklađivanja sa relevantnim pravnim aktima Evropske unije u oblasti bankarstva, i povećanje otpornosti bankarskog sektora kroz povećanje kvaliteta kapitala uz uvođenje zaštitnih slojeva kapitala, bolje praćenje i kontrola izloženosti banke riziku likvidnosti, jačanje tržišne discipline i transparentnosti poslovanja banaka u Srbiji kroz objavljivanje svih relevantnih informacija o poslovanju banke, kao i prilagođavanje izveštajnog sistema novim regulatornim rešenjima.

U saopštenju NBS se navodi da usvajanje ovih propisa odražava strateško opredeljenje Narodne banke da kontinuirano unapređuje pravni okvir u skladu s međunarodnim standardima i propisima EU, uz uvažavanje specifičnosti domaćih propisa i tržišta na način koji obezbeđuje očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema u celini.

Novi propisi će se primenjivati počev od 30. juna 2017. godine, a banke su dužne da do 20. aprila dostave izveštaje propisane Odlukom o izveštavanju o adekvatnosti kapitala banke i Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o izveštavanju banaka, radi provere njihove sposobnosti za dostavljanje izveštaja u skladu sa novim propisima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор