Obavezna devizna rezerva manja, a dinarska veća

made-in-germany-rs-bank

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je izmene Odluke o obaveznoj rezervi komercijalnih banaka kod NBS, kojom je smanjeno učešće deviznih, a povećano učešće dinarskih rezervi.

„Ta odluka će omogućiti bankama da pruže veću kreditnu podršku privredi pod povoljnijim uslovima i uz niže troškove, saopštila je tim povodom srpska centralna banka, prenosi agencija „Tanjug“.

Stope po kojima banke obračunavaju obaveznu deviznu rezervu smanjene su sa 27 na 26 procenata na deo devizne osnovice koju čine obaveze sa ugovorenim rokom do dve godine, i sa 20 na 19 posto na deo devizne osnovice koju čine obaveze sa ugovorenim rokom preko dve godine. Deo koji se izdvaja u dinarima povećan je sa 36 na 38 posto i sa 28 na 30 posto u zavisnosti od ročnosti izvora finansiranja.

U saopštenju NBS kaže se da je ovim izmenama dodatno oslobođen deo kreditnog potencijala banaka, što će ih stimulisati da smanje troškove kredita i u većoj meri koriste dugoročne i dinarske izvore finansiranja.

Aktuelna izmena Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod NBS stupiće na snagu sa danom objavljivanja u „Službenom glasniku“, a banke su prvi obračun obavezne rezerve po novim propisima bile u obavezi da dostave 17. januara, prema stanju osnovice u decembru 2014. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор