Bankama 300 prigovora na kredite u švajcarskim francima

made-in-germany-rs-sfajcarski-franak

U 2013. godini banke u Srbiji sklopile su 13 miliona ugovora, međutim, istovremeno je uloženo oko 300 opravdanih prigovora na njihov rad, a svi oni se odnose na kredite u švajcarskim francima, izjavio je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS), a prenosi „Blic“.

Komentarišući kolektivnu tužbu Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“ podnetu proitv „Hipo banke“, „Pireus banke“ i „Eurobanke EFG“ zbog menjanja kamatnih stopa kredita u švajcarskim francima, Dugalić je rekao da UBS ne pravda greške banaka, kao i da nije dobro ako postoji makar i jedan opravdan prigovor na njihov rad.

– Nismo imali priliku da vidimo tu tužbu, ali svakako nije jasno zašto bi neko preko suda pokušavao da istera pravdu ako već postoji odluka Narodne banke Srbije, koju su prihvatile sve banke. Klijentima je već dato to pravo, a oni se upuštaju u suđenje, iako znaju kako to kod nas ide: prvo ročište, drugo ročište, žalbe klijenata ili banaka… – izjavio je Dugalić na predstavljanju najnovijeg izveštaja Kreditnog biroa UBS i naglasio da su od takvih parnica na dobiti samo advokati, a da klijenti nepotrebno komplikuju situaciju.

Dugalić je naveo primer Mađarske, gde je mnogo klijenata uzelo stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima, pa sada za to snose posledice. Kako kaže, tamo je Ustavni sud odlučio da je kreditiranje u stranoj valuti po zakonu i da svi koji su se zadužili u švajcarcima, iako su mogli da se zaduže i u forintama, sada moraju da snose posledice.

– Ista takva logika važi i za nas. Nije postojala zakonska obaveza koja bi sprečavala zaduživanje u švajcarskim francima i klijenti su se za to svojevoljno opredeljivali. Za tako nešto ne mogu biti krive banke – smatra Dugalić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор