Izvršitelji neće preuzimati nenaplative kredite građana

made-in-germany-rs-bank

Poučena iskustvom iz ranijeg perioda, Narodna banka Srbije (NBS) neće dozvoliti bankama da prodaju nenaplative kredite građana, da ne bi ponovo došlo do zloupotreba i lošeg ponašanja prema dužnicima.

U NBS ističu da je u periodu pre 2011. godine bankama bilo omogućeno da prodaju potraživanja od građana drugim preduzećima, ali da banke nisu pre toga obaveštavale korisnike o visini duga, niti o samoj prodaji, niti bi pre ustupanja iskoristile sva raspoloživa sredstva za naplatu potraživanja. Sada ovu oblast reguliše novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji otklanja sve negativne posledice postupanja drugih preduzeća kojima su ranije bila ustupana potraživanja.

„Takođe, banke su prilikom prodaje dugova stanovništva tim firmama davale kompletne kreditne dosijee korisnika. Na taj način ta su preduzeća dolazila u posed podataka o ličnosti korisnika protivno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. S druge strane, građani nisu imali mogućnosti da od firmi kojima je ustupljeno potraživanje dobiju podatke o pravnom osnovu dugovanja, visini duga, njegovoj strukturi i periodu na koji se isti odnosi“, navode u NBS, a prenose „Večernje novosti“.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisuje da banka potraživanja od građana može ustupiti samo drugoj banci. U NBS kažu da je donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga imalo za cilj uređivanje zaštite korisnika finansijskih usluga, stanovništva, uključujući i zaštitu u slučaju ustupanja potraživanja, zbog čega smatraju da treba zadržati ograničenje u vezi sa ustupanjem potraživanja banaka od građana.

U izjavi za „Novosti“ jedan strani bankar kaže da većina bankara ne podržava prodaju loših kredita građana.

– Za nas prodaja nenaplativih kredita stanovništva nije od velike koristi, jer mi takva potraživanja dajemo u bescenje. Prodaja loših zajmova specijalizovanim firmama nama donosi samo od 10 do 30 posto novca od onoga što smo plasirali. Međutim, iznošenjem loših zajmova iz banke, odnosno čišćenjem bilansa, oslobađamo novac koji moramo da izdvajamo za to – objašnjava ovaj bankar.

U Srbiji je prisutna velika nenaplativost odobrenih pozajmica, pre svega kod privrede, gde zvanično iznosi oko 23 posto. Po tome smo drugi u Evropi posle Rumunije. Bankari kažu da svaki treći kredit dat firmama ne mogu da naplate, dok su građani mnogo bolje platiše, a njihovo kašnjenje iznosi oko 10 posto.

– Može se očekivati da će monetarne vlasti lakše prihvatiti predložene modele ustupanja loših kredita koji se odnose samo na firme. Siguran sam da će država i centralna banka ostati na principu da nenaplative kredite građana ne bi trebalo na ovaj način ustupati, kako ne bi došlo do neprimerenog udara i neprijatnosti za zadužene. Zajmova koje građani ne mogu da vrate ima znatno manje u odnosu na privredu, oko devet posto. Tu je manji rizik i oni se kako tako naplaćuju – kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор