Ništa od sanacije borskog jalovišta

otpadne_vode

Zvanično je otkazan program sanacije jalovišta i izgradnje kolektora otpadnih voda u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) „Bor“, jednom od najvećih ekoloških problema u Srbiji, potvrdio je Toni Verheijen, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Sa sumom od 24,3 miliona dolara, ovaj projekat je trebalo da finansira Svetska banka (SB). Projekat za izgradnju novog kolektora bio je završen i revidiran, a za obavljanje tog posla bila je na međunarodnom tenderu izabrana rumunska firma „Gavela“. Međutim, nakon što je projekat otkazan, sa tim poslom se stalo, pišu „Večernje novosti“.

Novac za izgradnju novog kolektora, čime bi se eliminisala opasnost od njegovog pucanja i izlivanja otrovnih materija nizvodno od Borske reke, opredeljen je u republičkom budžetu, ali još uvek nije poznato kada će se započeti sa tim poslom.

– Ministarstvo finansija Srbije zatražilo je od nas da „zatvorimo“ taj projekat, koji je trebalo da finansiramo iz kredita. Zvanično obrazloženje je da u prethodnih osam godina, koliko je prošlo od kako je Bord direktora SB odobrio taj projekat Srbiji, ništa nije urađeno na njegovoj realizaciji – naveo je Verheijen uz napomenu da je ta finansijska institucija obaveštena da će se ipak ući u realizaciju projekta u Boru, ali da će sredstva za to obezbediti Ministarstvo energetike.

Pre godinu dana iz kabineta Zorane Mihajlović, koja je u to vreme bila na čelu Ministarstva energetike, rečeno je da se postavlja pitanje ima li uopšte potrebe za remedijacijom zemljišta, jer bi ta „aktivnost onemogućila potencijalnu eksploataciju jalovine, za šta postoje dovoljno utemeljena mišljenja, koja su iskazali eminentni naučni instituti u Srbiji“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор