Srbi protestvovali zbog kredita u švajcarskim francima

made-in-germany-rs-bank

Građani Srbije koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima, protestovali su ispred centralne banke, tražeći od nadležnih da pronađu sistemsko rešenje i pomognu im u otplati zaduženja.

Organizator protesta, Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“, predalo je Ministarstvu finansija i Narodnoj banci Srbije (NBS) listu zahteva od kojih je jedan sistemsko rešenje po kome bi se mesečne rate i glavnica sveli na realan nivo. Oni takođe traže i povraćaj novca koji su banke naplatile obračunavajući kamate po višem kursu bez obzira na valutu kredita. U zahtevima je navedeno kako je potrebo utvrditi ličnu odgovornost zaposlenih u NBS, čija je obaveza kontrola nad poslovanjem banaka i uspostavljanje dijaloga između banaka i NBS povodom ovog problema, prenosi agencija „Tanjug“.

Dušan Uzelac, autor sajta „Kamatica“ smatra da je ovaj problem dostigao ozbiljne razmere i da se njegovo rešavanje više ne sme odlagati. Po njegovim rečima nereagovanje NBS i države je ozbiljan politički, ekonomski i socijalni bumerang kojeg oni još uvek nisu svesni.

Predsednik Udruženja „Efektiva“ Dejan Gavrilović izjavio je da građani očekuju pomoć Narodne banke Srbije, a nakon protesta, kako je najavio, uslediće i niz tužbi pojedinačnim bankama.

– Zbog naglog skoka švajcarca čitave porodice su ugrožene, i potrebno je sistemsko rešenje, a ne pojedinačni razgovori između klijenata i banke. NBS mora da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje ima i da zaštiti svoje građane od štetnih i zelenaških ugovora. Ne slažemo se ni sa mogućim rešenjem da rok otplate kredita bude produžen, jer bi to značilo da ove kredite otplaćuju naša deca i unuci – rekao je Gavrilović i dodao da se još ne zna da li će sastanku NBS sa udruženjem banaka, planiranom za ponedeljak, prisustvovati i predstavnici građana.

U Srbiji je ukupno odobreno oko 21.500 kredita u švajcarskim francima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор